eels - Earth To Dora

2 november 2020
Tegenwoordig doen we het ongeveer in elk gesprek met vrienden, maar Mark Everett deed het in de titeltrack voor de pandemie losbarstte: zijn vriendin Dora troosten. Hij is zelf bijzonder ervaren op dat vlak, op zijn negentiende vond hij zijn vader dood terug, later pleegde zijn zus zelfmoord en twee jaar daarna overleed zijn moeder. Maar nu gaat het, naar omstandigheden, goed.

'Wanneer het even héél erg slecht gaat, moet je beseffen dat het ooit beter wordt', vertelde E van eels aan Korneel in Wonderland. In het nummer 'Are we alright again' droomt hij al hardop van een luchtig leventje na de lockdown. Het is het enige nummer dat hij in het coronatijdperk schreef. Toch werkt de zachte warmte van dit album zéker in deze tijd. Dat is ook de reden waarom E besliste om de plaat alsnog uit te brengen, in deze concertloze tijd: troost.

Enkele jaren geleden hintte E naar het einde van zijn muziekcarrière, dat is niet gebeurd, maar sinds toen is zijn leven wel veranderd. Hij was kort getrouwd en heeft ondertussen een zoontje van drie jaar oud. Het heeft zijn leven als vijftiger vinniger, grappiger en liefdevoller gemaakt.

'Papa, ik wil nog eens naar de 'Eels' gaan kijken hé. Hij bedoelde de palingen van het aquarium.'

Omwille van die stukgelopen relatie uit het verleden is het makkelijk om in 'Earth to Dora' het verslag van een relatie: te zoeken. Bijna alle nummers gaan over de liefde: nieuwe liefde, dramatische liefde in 'Dark and dramatic', jaloezie in 'Are you fucking your ex', het einde in 'I got hurt'. Maar dat mogen we niet van E. Uiteraard zitten er flarden van zijn eigen ervaringen in, maar 'minstens de helft is verzonnen, zoals altijd'. Sorry, Dag Allemaal.

Zo'n liedjes doen dromen van een wereld waarin de liefde nog het belangrijkste gespreksonderwerp van de wereld was. Dat wordt wegdromen, 'Earth to Dora' op de achtergrond, veilig binnen in halve of hele lockdown, regen op het venster, een lege wereld en herinneringen aan een warm verleden. Maar we weten dus, dankzij Eels: het kan alleen maar mooier worden.