Elbow - Little fictions

6 februari 2017
'Little fictions' is al het zevende album voor de band uit Manchester. 'Yeah, I know, we don't look old enough', voegt Guy Garvey daar steevast aan toe.

Vorig jaar maakte Guy Garvey, de zanger van Elbow, nog tijd voor een soloplaat waarin plaats was voor wat avontuur. Toen hij in het nummer Electricity als Chet Baker ging zingen, beviel ons dat enorm. Maar de tijd was weer rijp voor een Elbowalbum, met die vertrouwde Elbowsound. Wellicht zit Hallé, het gerenommeerd orkest uit Manchester die aan deze plaat meewerkte, daar ook voor iets tussen. Nieuw is dat ook het Hallé Ancoats Community-koor meezingt op de Brexit-protestsong ‘K2’.

Garvey, nog steeds de innemendste man in showbusiness, schreef opnieuw alle teksten zelf. Zoals we van hem gewoon zijn: scherp en poëtisch. Maar er zit een romantisch en positief kantje aan deze plaat.

Dat Garvey bij het maken van zijn vorige plaat nog single in New York rondhing, zijn vorige relatie verwerkend met liters alcohol, heeft daarmee te maken. Dat the Guy ondertussen trouwde met actrice Rachael Stirling, ook natuurlijk. Op huwelijksreis in Sardinië begon hij al aan ‘Little Fictions’ te schrijven.

Het mooiste nummer van de plaat, Magnificent (She says) ontsproot daar in een dopaminerush aan zijn brein. Rachael vertelde hem bijvoorbeeld dat je de mooiste edelstenen in de zee kan vinden: stukjes glas, door de golven gepolijst

Alleen een klein meisje dat het woord net geleerd heeft, kan 'magnificent' zo magnifiek mooi gebruiken, vertelt Garvey.

This is where the echoes swell to nothing on the tide
And where a tiny pair of hands
Finds a sea-worn piece of glass
And sets it as a sapphire in her mind

uit 'Magnificent (She Says)'

Drummer Richard Jupp werkte niet meer mee aan deze plaat. Met een typische Britse ironie verklaart Garvey dat ze nu een drumcomputer gebruiken: "should've done it years ago." De waarheid is dat ze het lastig vinden. Na 25 jaar word je als band ook wat familie. Daar stap je niet zómaar uit. De man wordt op de hoes bedankt voor het geleverde werk.

Trouwens, over die hoes, daar staat wel meer interessant materiaal op. Dat ze het nummer Gentle storm "unwittingly" gestolen hebben van Godley & Creme. Toen ze dat beseften, contacteerden ze de (nog steeds) levende legendes en vroegen of ze dan ook hun videoclip mochten stelen. Waar de mannen lachend mee instemden.