Feist - Pleasure

1 mei 2017
Zes jaar hebben we moeten wachten op een nieuw album van Feist. Maar geduld wordt beloond: het album heet niet voor niets 'Pleasure'.

Ruim even op voor je ‘Pleasure’ beluistert. Je zou zweren dat Leslie Feist op haar eerste in zes jaar in je huiskamer speelt. Haar vingers piepen over de snaren, haar stem galmt. Het knarst en ruist. Songs veranderen met een ruk van richting. In Leslie leven verschillende zangeressen, die ze hier allemaal los laat. ‘Pleasure’ is zo authentiek dat we liever niet vergelijken, maar toch: PJ Harvey, Patti Smith en Björk. Allemaal in je huiskamer.

De vijfde Feist klinkt als een statement. Lichtjaren verwijderd van ‘1234’ en ‘I feel it all’, waarmee u fluitend de dag begon. Wel echo’s van haar magistrale Limit to your love, maar ook die zou ze in 2017 met de grove korrel afgeschuurd hebben. Tot de rauwe kern blootligt. Om het nummer dan, net als je er lekker in zit, nog eens stevig op te schudden.

‘Pleasure’ is geen makkelijke rit. Zeker niet als u maar tot ‘1234’ wil tellen. Radio 1 gokt erop dat het voor u niet altijd eenvoudig hoeft, zolang de bestemming de moeite is. Want hoe ongepolijst en kaal ook, de muziek van Feist blijft bovenal wondermooi. Nu met extra karakter.

Veel tracks worstelen met ouder worden. Twijfelen tussen spijt en omarming van dat voortschrijden der jaren. Leslie Feist is 41. Leve de midlife crisis!