First Aid Kit - Ruins

22 januari 2018
Tien jaar geleden leerden we ze via Youtube kennen als twee jonge Zweedse meisjes met houthakkershemden, ondertussen horen Klara (25) en Johanna (27) Söderberg bij de top van de countryfolkmuzikanten in de wereld. Deze plaat bevestigt dat alleen maar.

Sinds dat plotse succes hadden de zusjes van First Aid Kit non-stop opgetreden (ze zorgden met hun nummer Emmylou voor tranen bij Emmylou Harris) en platen opgenomen, en dat was even genoeg. Daarom beslisten ze na de vorige plaat even tijd in te bouwen om jong te zijn. Klara nam acteerlessen (zij heeft ondertussen zelfs een agent in Hollywood), Johanna leerde Japans en basgitaar en ze kochten beiden een appartementje in Zweden.

Vier jaar later is er nu 'Ruins', een album waarop de stemmen elkaar weer strelen en steunen zoals we dat gewoon zijn. Ook muzikaal is het weer van een hoog niveau, dankzij topproducer, Tucker Martine (Decemberists, case/lang/veirs) en topmuzikanten als Peter Buck (R.E.M.), Glen Kotche (Wilco) en Mckenzie Smith (Midlake). Ze hebben zich daar niet door laten imponeren. Of misschien een beetje.

We zijn allebei verliefd geworden op Glen Kotche, of wel ja, muzikaal verliefd.

Dat de muziek net zo Amerikaans klinkt als het Engels accent van de dames, spreekt voor zich, alle muzikanten zijn ‘red-white and blue’ en de plaat werd ook opgenomen in Portland. Die sfeer zit er ook echt in, al kunnen Klara en Johanna er de vinger niet op leggen hoe dat komt.

Al onze platen zijn in Amerika opgenomen, er hangt daar een andere sfeer, die in je muziek terechtkomt.