Fleet Foxes - Crack-up

19 juni 2017
'Crack-up' is het derde album van Fleet Foxes. Het traditioneel moeilijke, derde album. Bewijsstuk A: het komt zes jaar na het vorige album.

Robin Pecknold, de opper-Fleet Foxes, heeft vijf jaar lang gereisd en gestudeerd, dus stond de groep op een laag pitje. Met een meer experimentele plaat tot gevolg. Maar geen nood, dit is en blijft Fleet Foxes pure sang, met bakken galm op de stem, zalige harmonieën en diepgewortelde folkpop. Maar toch ook met zijn moeilijke kantjes: een titel als I am all that I need / Arroyo Secco / Triumphant scar, de openingstrack, is niet meteen een vlot bekkende strijdkreet waarmee je vrolijk de wereld in trekt. Nog een voorbeeld, track 2 en 3 schijnen op elkaar aan te sluiten: na Cassius, - komt - Naiads, Cassidies.

Veel water ook op 'Crack-up'. Meteen al de hoes, een beeld van de Japanse fotograaf Hiroshi Hamaya. En verder: naiads zijn griekse watergoden, Arroyo Seco (letterlijk Droge Rivier in het Spaans) is een rivier/canyon in Californië, een andere titel is On another ocean (January / June).

Nog leuk om te weten: het eerste akkoord van het openingsnummer, met zijn drie titels, sluit naadloos aan bij ... het laatste akkoord van 'Helplessness blues', de vorige plaat van zes jaar geleden.

En nog wat petite histoire: de plaat werd in september/oktober vorig jaar opgenomen, in vijf verschillende studio's, waarvan vier in New York. Robin Pecknold verplaatste zich van de ene naar de andere met de taxi, telkens met andere gitaren. Zo vaak en zo opvallend blijkbaar, dat de taxichauffeurs wellicht dachten dat hij een gitaardief was.

Lees ook