Gregory Porter - All Rise

31 augustus 2020
Gregory Porter exploreert zijn limieten. Zijn stijl deint uit naar alle horizonten van de vier windstreken.

Dat was even schrikken toen de eerste single en voorloper van het album uitkwam. Phoenix kwam met zijn breed georkestreerde en gesuikerde arrangementen vervaarlijk dicht in de buurt van de tune van seventies serie “Loveboat”. En Gregory Porter goot er nog een over the top zangpartijen bovenop, waarmee hij solliciteerde voor een ereplaats op het Eurovisiesongfestival.

Zet hij die trend helemaal door op het album 'All rise'?

Niet.

Maar zijn Loveboat vaart wel alle kanten op.

Openingsnummer Concorde zit overladen vol en heeft last van turbulentie. Maar met o.a. If love is overrated en Merchants of paradise landt hij weer veilig op vertrouwde grond: intimistisch jazzy soulvol, waarin zijn zoetgevooisde stem en subtiele stemzetting helemaal tot hun recht komen. Dit type van songs blijft de core business van de Man met de Muts.

Tussendoor zegeviert al eens een lekkere groove en een funky toets, zoals in Long list of troubles. Het uitnodigende You can join my band duurt 5’37”, maar is zo verslavend en meeslepend dat het drie keer zo lang had mogen duren.

Meer dan logisch dat Gregory Porter op zoek gaat naar nieuwe wateren. Maar na wat spelevaren meert hij uiteindelijk toch aan in zijn veilige en vertrouwde haven.