Het Zesde Metaal - Calais

21 november 2016
De single Naar de Wuppe liet vermoeden dat Wannes Cappelle een plaat met een boodschap had gemaakt. De titel ‘Calais’ wees op nog meer engagement, evenals de releasedatum: 11 november. Maar toch is ‘Calais’ geen overwegend maatschappijkritisch album geworden.

Soms mag het ook gewoon over de liefde gaan, in al haar facetten. Opener Liefde beschrijft de eerste keer naar bed gaan, en de spanning die daarmee gepaard gaat. “Grote liefde, lijf ons in," smeekt hij, en ook Paradis is een song over totale overgave. Of het aan een geliefde, dan wel aan een god is, laat Het Zesde Metaal in het midden. In het ontroerende Calais maakt Wannes Cappelle het grote thema van vluchtelingen klein en tastbaar. We horen een vader zijn zoontje moed inspreken, terwijl hij zelf aan rand van de wanhoop staat. Met Monsters en Onbemand probeert hij dan weer ziekte en dood uit zijn eigen omgeving te bevatten. In De vrede en Nie gezond fileert hij de moeilijkheden waar elke relatie mee kampt.

Wannes Cappelle bewijst nog maar eens dat hij momenteel zowat de beste tekstschrijver van Vlaanderen is. Het Zesde Metaal is intussen een hechte band, stuk voor stuk klassemuzikanten, die de songs de juiste spanning, onrust of ontlading meegeven. 'Calais' van Het Zesde Metaal is warm als een haardvuur maar dan zonder de fijnstofuitstoot.