Hooverphonic - Looking For Stars

19 november 2018
"Hooverphonic is een Belgische rockgroep die voornamelijk ambient-pop maakt en reeds vanaf haar ontstaan internationale erkenning geniet. Aanvankelijk was de naam Hoover, maar na een auteursrechtenkwestie werd deze naam gewijzigd."

Aan het woord is allesweter Wikipedia. In dezelfde droge, zakelijke stijl heet het verder: "De groep behoort tot de weinige muzikale acts die in beide landsdelen van België erg bekend is, en bestaat tegenwoordig uit bassist en programmeur Alex Callier en gitarist Raymond Geerts. Geike Arnaert was reeds de vierde zangeres van Hooverphonic, en bleef dat voor tien jaar. Op 10 oktober 2008 verliet ze echter de band om een eigen muzikale koers te varen. Ze werd opgevolgd door Noémie Wolfs, die in maart 2015 uit de groep stapte. In april 2018 werd Luka Cruysberghs de nieuwe zangeres van Hooverphonic."

Luka is dus nummer zes. Dat wil dus ook zeggen dat Kimberly Dhondt, Nina Sampermans en Pieter Peirsman, de twee zangeressen en de zanger die mee deden op het vorige album 'In wonderland', officieel niet geteld worden. Overal lees je dat Luka bij deze plaat veel inspraak gehad heeft, Alex Callier vertelde het ook in Allez Allez, maar toch is Hooverphonic meer dan ooit het geesteskind van Callier. Hij heeft bijna alle instrumenten gespeeld op 'Looking for stars': bass synth, Wurlitzer, Mellotron, Rhodes, piano, beats, keyboards, lapsteel, synths and humming, maar ook: backing vocals en electric and acoustic guitars. Vooral dat laatste is opmerkelijk: gitarist Raymond Geerts heeft geen énkele gitaarpartij gespeeld! Luka zong, Alex speelde, af en toe mocht een drummer of een extra backing vocal langskomen, maar geen Raymond te bespeuren. Merkwaardig.

Voor de rest is dit vintage Hooverphonic. Mooi, gepolijst, prima gearrangeerd en geproducet, quasi perfect ingezongen. Succes verzekerd dus.