Ibeyi - Spell 31

16 mei 2022
De Franse tweeling met Afro-Cubaanse roots Ibeyi, is terug met een nieuw album. Op ‘Spell 31’ neemt Ibeyi de luisteraar mee naar een spiritueel feest van klanken en tradities die schitteren van kleur en vreugde. Ze hebben zich, net als op de twee voorgaande albums, niet beperkt tot één bepaald genre. Op ‘Spell 31’ hoor je de gekende zachte harmonieën en minimalistische Latin percussie, maar ook de basgitaar en een rapnummer ontbreken deze keer niet.

Vijf jaar na voorganger ‘Ash’ brengt Ibeyi zijn derde album ‘Spell 31’ uit. Daarop hoor je opnieuw de typische Ibeyi-sound van hedendaagse jazz, soul en hiphop. Het nieuwe album werd, net als hun vorige twee ‘Ibeyi’ en ‘Ash’, geschreven, geproduceerd en opgenomen in samenwerking met XL-Recordings producer Richard Russel. ‘Spell 31’ is het meest gewaagde tot nu toe. Het is een heel betoverende plaat. Ibeyi wil de luisteraar ervan overtuigen dat de zin van het leven alleen kan worden bereikt door magie. Een gedicht uit The Ancient Egyptian Book of the Dead was een inspiratiebron voor de spirituele krachten die het hele album uitstraalt en werd ook het uitgangspunt voor het nummer ‘Made Of Gold’.

De zussen Lisa-Kaindé en Naomi Diaz werkten voor ‘Spell 31’ veel samen met grote namen. Het derde nummer op de plaat ‘Made of Gold’ is een samenwerking tussen Ibeyi en Pa Salieu en in het voorlaatste nummer ‘Rise Above’ zorgt de Londense rapper BERWYN voor wat extra pit. Het is ook geen verrassing dat het achtste nummer op de plaat ‘Lavender & Red Roses’ zo goed aanslaat bij het publiek: het nummer wordt gezongen door de zangeressen van Ibeyi samen met Jorja Smith. Bij ‘Lavender & Roses’ hoort ook een magnifieke clip, die werd opgenomen in de woestijn.

De eerste song op het album, ‘Sangoma’, laat al meteen de Afro-Cubaanse roots van Ibeyi horen. Het zachte, minimalistische nummer wordt gezongen in het Engels en het Yoruba. De zusjes van Ibeyi hebben een speciale, muzikale band en dat vieren ze met het nummer ‘Sister 2 Sister’. De song vertelt over de harde waarheid van het samen opgroeien. "Het is een manier voor ons om tegen elkaar te zeggen: Kijk naar wat we hebben gedaan, kijk naar waar we geraakt zijn", zegt Lisa-Kaindé. “Ik denk dat je altijd beter wil worden, dat je probeert om verder te komen, terwijl je eigenlijk vergeet hoeveel je al hebt bereikt. Nu mogen we het elke avond [op tour] voor elkaar zingen.” Het nummer kreeg ook een machtige videoclip, geregisseerd door de zusjes Diaz in samenwerking met Colin Solal Cardo.

Het laatste liedje op de plaat, ‘Los Muertos’, is een bewerking van ‘Rezos’, een nummer van hun overleden vader, zelf een beroemd muzikant. Door een sample te gebruiken van hun vaders stem, wordt het nummer een eerbetoon en een herinnering aan hem en aan andere dierbare personen die ze verloren zijn. "We wisten altijd dat we dit nummer ooit wilden gebruiken, maar we deden het op onze eigen manier", zegt Naomi. "Het is onze muzikale Taj Mahal", voegt Lisa-Kaindé toe. "Het is onze manier om iets moois te maken voor al die geliefden die er niet meer zijn en om 'dank je wel' te zeggen."

In september start Ibeyi met touren om ‘Spell 31’ live aan het publiek voor te stellen. Op 6 december zijn ze in het land en treden ze op in de Ancienne Belgique in Brussel.