James Blake - ‘Assume form’

21 januari 2019
"Bleke Lena, ik had je zo graag eens gevoeld, maar jij zegt niet nee en niet ja." James Blake zijn Lena is actrice/model/presentatrice Jameela Jamil. Zij heeft niet nee maar ja gezegd en dat levert de prachtplaat ‘Assume form’ op.

Een opgewekte jongen zal James Blake nooit worden, maar zijn aangeboren melancholie is voor het eerst doordrenkt van hoop. Met dank dus aan de bleke juffrouw Jamil die hem haar liet voelen.

James’ ijle falsetto, samen met Bon Iver de meest gefeaturede guestvocal in hiphopland, dobbert op golven van haperende electronica. Soms valt de muziek weg. Niemand weet zo goed als hij dat stilte ook een instrument is.

Die sound kenden we al van het trio eerdere James Blake-albums. Waar hij zich per plaat verder in de avant-garde leek terug te trekken, drijft het vers gevonden geluk hem op ‘Assume form’ voorzichtig richting popmuziek. Minimalistisch vormgegeven nog steeds. Echter, wie daar doorheen luistert, zingt bijna mee.

Voor de volledigheid vermelden we nog dat wereldsterren André 3000, Travis Scott en Rosalía uit hun kot kwamen voor tracks op deze nieuwe James Blake. Maar hij heeft ze eigenlijk niet nodig. Zolang Jameela Jamil hem niet uit haar kot gooit.

Radio 1 Select