José González - Local Valley

20 september 2021
Met zijn vierde album 'Local valley' borduurt de Zweedse singer-songwriter verder op een patroon dat hij zo’n twintig jaar geleden in exact dezelfde rustige stijl uittekende.

José González is geen artiest met een enorm oeuvre. Op achttien jaar tijd schreef de Zweed niet meer dan drie solo albums bij elkaar. Maar met die drie albums wist de singer-songwriter wel wereldwijd een trouw publiek op te bouwen en zijn naam te vestigen.

Visions, The void, Horizons, dit zijn het soort liedjes die achteloos op de achtergrond kunnen voorbijkomen zonder dat je één keer gehinderd zal moeten ingrijpen en het volume wil aanpassen. Dit zijn kleine liedjes met een stem en een Spaanse gitaar, hier en daar een tweede en derde stem en wat lichte percussie. Voer voor fans van Kings of Convenience, Elliott Smith en iets langer geleden Cat Stevens en Paul Simon.

Wie aandachtig gaat luisteren, hoort González op zijn nieuwe album 'Local valley' (die zijdezachte bijna fluisterende zangstem!) alweer op bijzonder melodieuze wijze mijmeren over onze plek als mens in de rangorde van deze wereld -“We are the gods and we have to get good at it” (Visions)- en zingen over de mooie, kleine dingen van het leven “Swing your belly, baby. Move your body” (Swing). Op de meest delicate fluistermomenten hoor je de vogels in zijn tuin meezingen, op de meer uitbundige momenten krijgen de ritmes de heuse vorm van drums. 

In Head on bij voorbeeld. De song is opgevat als een strijdlied, denk aan de songs van Fela Kuti. Een strijdlied over de dagelijkse sleur der dingen, een to-do lijst van dagelijkse beslommeringen.

Action
Reaction
Stay with it
Hang on
Engage
Disengage
Deal with it
Head on

 

Deze keer doet González het in meerdere talen: meestal Engels, Spaans (de moedertaal van zijn Argentijnse ouders) in de opener El invento en in Valle local en Zweeds in En stund pa jorden (een ogenblik op aarde), een song van de Zweedse Laleh

Geen overbodige luxe voor een Zweedse artiest wiens succes zich uitstrekt van Noord- en West-Europa tot Brazilië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Australië.