Lambchop - This (Is what I wanted to tell you)

25 maart 2019
Kurt Wagner, die áltijd een baseballpet aanheeft, staat op de cover met zijn glimmende, kale kop. (En de cover ligt met opzet op zijn zij). Wagner is net 60 jaar geworden. Het openingsnummer van de plaat is sprekend, ‘The new isn’t so you anymore’. Maar toch klinkt deze nieuwe plaat héél ‘new’ en 2019.

In 2016 ziet Kurt Wagner een hiphopshow bij Third Man Records in Nashville, het platenlabel van Jack White. De groep Shabazz Palaces gebruikt allerlei pedalen om live hun stem te bewerken. Hij beslist zijn eigen muzikale roer om te gooien en zijn straightforward americana te injecteren met een dosis electronica en voice processing. De plaat 'FLOTUS', uitgekomen in 2016, is daarvan het resultaat. Hij draagt de plaat op aan zijn vrouw, maar die vindt er maar niets aan. Toch zijn er veel fans van deze nieuwe aanpak.

Nu, drie jaar later, gaat Kurt met ‘This (is what I wanted to tell you)’ nog een stapje verder. Als je druppels Bon Iver herkent in deze plaat, komt dat omdat diens drummer Matt McCaughan eraan meewerkte. Dat ging via het internet, maar niet op de manier die je zou verwachten. Matt stuurde brokken van een halfuur tot een uur muziek naar Kurt, soms dagelijks, waar Kurt een computerprogramma op losliet. Dat programma zette die muziek om in .midifiles, en zo kon hij er op zijn beurt mee aan de slag. Het is dus alsof Matt partituren doorstuurde, niet op papier, maar in audio.

Zijn vorige album was een ode aan de familie Obama. Logisch dus dat doorheen dit hele album een afkeer van de huidige president en fake news loopt. Ziet hij voor zichzelf een rol weggelegd, als artiest? Alles goed in het oog houden "and just trying to stay alive".

Radio 1 Select