Laura Veirs - The lookout

23 april 2018
“Ik schreef 4 uur per dag aan de nieuwe songs, 4 dagen per week en dat voor bijna een jaar,” zegt Laura Veirs op haar Instagrampagina. “Het was toegewijd, eenzaam werk en dus ben ik blij dat ik de songs eindelijk kan delen.”

'The lookout' is het 10e album van Laura Veirs sinds haar titelloze debuut uit 1999. Hoofdingrediënten van haar muziek: stem en gitaar. Maar Laura Veirs is meer dan een folky singer-songwriter, want - hoewel spaarzaam - er gebeurt vanalles onder en langs die stem en gitaar: een subtiel drumpatroon, een toets elektronica, een zorgvuldig band-arrangement, soms gewoon de juiste echo.

'The lookout' is een conceptalbum over de breekbaarheid van kostbare dingen. Over het belang van zorg dragen voor de ander. Laura Veirs zingt over het grote plaatje, de politiek, de maatschappij, maar net zo goed over haar kleine wereld, want voor haar betekent zorg dragen tegenwoordig heel letterlijk het moederschap. Ze maakt daar ook een podcast over: Midnight Lightning with Laura Veirs. Wekelijks nodigt ze bevriende muzikanten uit om te praten over uitdagingen van het ouderschap in combinatie met een muzikantenleven.

Laura Veirs zong mee op 'Carrie & Lowell' (2015) van Sufjan Stevens en hij zingt in ruil enkele ingetogen antwoord-lijnen in Watch fire op 'The lookout'. Nog subtieler: de harmonie en het ijle wolvengehuil van Jim James (My Morning Jacket) in Mountains of the moon, een Grateful Dead-cover. Net als die bevriende artiesten creëert Laura Veirs een eigen landschap en dat breidt ze nu uit met 12 nieuwe miniatuurtjes.