Leonard Cohen - Thanks For The Dance

25 november 2019
Drie jaar na zijn overlijden verschijnt 'Thanks for the dance', het nieuwe album van Leonard Cohen. Absoluut geen platte lijkenpikkerij, opgebouwd uit "left overs", maar tegelijk een nalatenschap en een eerbetoon.

In oktober 2016 hield Leonard Cohen een persconferentie in Los Angeles, naar aanleiding van zijn toenmalig album 'You want it darker'. Op het eind van die persconferentie sprak hij de woorden "Listen to the hummingbird whose wings you cannot see / Listen to the hummingbird / Don’t listen to me.” Daarmee gaf hij aan dat er nog nieuw werk zou volgen. 19 dagen later overleed hij.

Listen to the hummingbird is nu de titel van de laatste song op 'Thanks for the dance'. Een stemmig pianostukje van net geen twee minuten, waarop de diepzwarte bariton van Leonard Cohen het gelijknamige gedicht citeert. Want zo is het album opgebouwd: zoon Adam Cohen begon zeven maanden al na de dood van zijn vader aan de constructie ervan. Een taak waar hij danig tegenop zag, maar tegelijk de onschatbare waarde van inzag. Hij omringde zich trouwens met mooi volk: Damien Rice en Leslie Feist zongen, Richard Reed Parry van Arcade Fire speelde bas, Bryce Dessner van The National speelde gitaar, de componist Dustin O’Halloran speelde piano. Het Cantus Domus-koor uit Berlijn en het s t a r g a z e orchestra deden mee, Daniel Lanois co-producete. Ook Beck speelt mee en opvallender nog zijn de bijdragen van jarenlange vriendin/artieste Jennifer Warnes en vooral de Spaanse gitarist Xavier Mas, die de jongste acht jaar mee op tournee ging en nu subtiele partijen speelt op Leonard Cohen zijn gitaar.

Maar het mooie van de zaak is: niemand, geen enkele van deze wereldsterren, eist de hoofdrol op. Allen dienen ze de meester, op meesterlijke wijze. Het album verrast nergens, dit is vintage Leonard Cohen, geheel in de lijn van 'You want it darker'. En dus ook met de zeer diepgaande teksten - wat zeggen we - doorleefde poëzie. Wat een geluk dat papa Cohen deze woorden nog opgenomen had, zodat zoon Cohen er een prachtig postuum afscheid kon van maken.