Marlon Williams - Make way for love

26 februari 2018
Een stukgelopen relatie vormde de fundamenten voor een nieuw album van Marlon Williams. Het repertoire van de jonge Nieuw-Zeelander wordt verrijkt met ‘Make way for love’.

Het was de breuk met Aldous Harding, jeugdvriendin en ook muzikante, die Marlon Williams de kracht gaf om aan ‘Make way for love’ te werken. Een pijnlijke protagonist, maar dramatiek neemt niet de overhand. Als troostprijs van die relatie, hebben de twee artiesten nog een duet opgenomen. In eerste instantie wou Harding niet meewerken, uiteindelijk stemde ze toe en zongen ze apart hun teksten in. De symboliek van een fysieke scheiding werd duidelijk.

Het masker van de country-folk. ‘Make way for love’ is een emotioneel beladen plaat, maar gecamoufleerd met de apathie van een nieuwsanker. Een verslaggevende toon, dat is volgens Williams het speerpunt van de bluegrass en folk. Achter het klinisch libretto schuilt een hele wereld van emoties. Een beetje als 'Murder ballads' van Nick Cave, waar je als luisteraars de sentimentele waarden zelf moet inkleuren.

Een herkenbare sound, dat komt ook door de invloeden van Elvis en Roy Orbison. Maar volgens Williams is het niet de bedoeling om hun repertoire te herkauwen. Een vocale slaapkamersessie van The King met de gevoelige gitaarriffs van Richard Hawley.