Mavis Staples - We Get By

10 juni 2019
Anti- records
WE GET BY, zingt Mavis Staples in de titelsong van haar nieuwe album. Wat er ook gebeurt in onze wereld, we geraken er samen door.

Mavis Staples kreeg het van kindsbeen af ingelepeld. Vader Pops Staples nam zijn kinderen mee in zijn band The Staple Singers en vanaf de vroege sixties volgden ze in het spoor van Martin Luther King het pad van de burgerrechten en de Vietnam-protesten. Het leverde een paar grote hits op (Respect Yourself, I’ll Take You There) en een cultstatus in de rockwereld. Zo zongen The Staple Singers ook mee op het afscheid van The Band (zie de Martin Scorsese concerfilm The Last Waltz).

Later volgden een tiental solo albums en samenwerkingen met de groten der aarde, gaande van Bob Dylan tot Prince en vanaf 2007 kwam ze met Ry Cooder, Jeff Tweedy (Wilco) en Ben Harper opnieuw de juiste mensen tegen. Het waren telkens muzikanten die het ideale kader voorzagen om Staples te doen stralen en schitteren.

Ben Harper (1969) schreef elf songs voor dit nieuwe album, van slows (We Get By, Hard To Leave) over mid tempo soul songs tot stevige blues rockers (Change, Sometime). Nummers over groeien in het leven en geloof in de goede afloop. Staples zingt ze met een vuur alsof ze bijna vijftig is, net zoals haar songschrijver Harper. In werkelijkheid wordt ze binnenkort tachtig.

We Get by on love and faith,
We Get by with a smile on our face,
We Get by with help from our kin,
We get by through thick and through thin.

 

Radio 1 Select