Mercury Rev - The Delta Sweete

18 februari 2019
Eigenlijk moeten we zeggen: win de nieuwe Mercury Rev met 12 zangeressen. Wereldberoemde, bekende en minder bekende vrouwen zingen een volledig nieuwe versie van 'The Delta Sweete', Bobbie Gentry's - helaas geflopte - levenswerk uit 1968.

Bobbie Gentry is wereldberoemd dankzij het nummer Ode to Billie Joe. In zijn originele vorm, in 1967, was het een B-kantje, met elf coupletten en enkel gitaarbegeleiding. Op aandringen van de platenfirma verkortte ze het tot vijf strofes en liet ze strijkers toe. Radio-DJ's verkozen de B-kant boven de A-kant en het resultaat was: wekenlang nummer 1 in de belangrijkste hitlijsten. Het album met dezelfde titel scoorde even goed en in 1968 kreeg Gentry drie Grammy Awards.

Nog terwijl 'Billie Joe' in de hitlijsten stond begon Bobbie Gentry aan de opvolger, het zeer ambitieuze 'The Delta Sweete", een collectie van 12 songs (waarvan 8 zelf geschreven) over leven in de zuidelijke staat Mississippi. Meer dan een conceptalbum, de eerste country-folk-opera ever. De plaat flopte grandioos (toch in vergelijking met haar debuut) en een paar jaar later trok Bobbie Gentry zich terug op een nog altijd onbekende plek, naar verluidt op een boogscheut van de Tallahatchie Bridge, de brug waarvan Billie Joe zijn fatale sprong maakte.

Het mag bijna geen toeval heten dat een uit zichzelf mysterieuze groep als Mercury Rev met dit materiaal aan de haal gaat. Maar Jonathan Donahue, Grasshopper en Jesse Chandler (vroeger bij Midlake) stelden zich niet tevreden met simpelweg de nummers naspelen. Ze kozen zeer zorgvuldig voor elk nummer een andere zangeres. Norah Jones mag openingstrack en single Okolona River Bottom Band naar een eenzame hoogte zingen, andere namen zijn die van Hope Sandoval van Mazzy Star, Laetitia Sadier van Stereolab, de door Ryan Adams bekend gemaakte (met intussen serieuze bedenkingen aan zijn adres) Phoebe Bridgers en Kaela Sinclair van M83. De Noorse Susanne Sundfør is een ontdekking in Tobacco Road en Beth Orton is ingetogener en tegelijk sterker dan we haar kennen.

'Bobby Gentry's The Delta Sweete Revisited' wijkt op één punt af van het orgineel: het nummer Ode to Billie Joe. Dat staat niet op de originele elpee, maar Mercury Rev heeft zijn versie hier wel opgenomen. Met Lucinda Williams in een glansrol, nog indringender dan het origineel. En het strafste van al: het geheel klinkt autentiek als een Mercury Rev-album pur sang.

Beantwoord deze vraag en maak kans om het album te winnen.

Radio 1 Select