Meuris - Vigilant

20 februari 2017
Stijn Meuris keert samen met zijn entourage terug met Vigilant. Een maatschappijkritische, verfijnde en bij momenten donkere derde MEURIS-plaat.

“In dit land van leegstand en doodgeknepen dromen. In dit land van achterstand en van niemand weet waarom”, zingt Meuris op In de rij voor soep. Dat het leidmotief doorheen de plaat kritiek is op onze samenleving anno 2017, is zonneklaar. Vigilant betekent waakzaam. Stijn Meuris is kwaad en wil zijn ondervindingen met iedereen delen. Zijn zaalshow 'Tirade' loopt thematisch dan ook parallel met 'Vigilant'.

In een productie van Nicolas Rombouts (ex Dez Mona) is 'Vigilant' gekneed tot een opmerkelijk harmonisch en verfijnd geheel naar Meuris-normen. Elf songs die ruwweg in twee groepen onder te verdelen zijn.

Heel wat tracks zijn een teruggooi naar de 80s pop en new wave. Zo doet Truckstop denken aan The Smiths en heeft Fonkeling wat weg van The Cure. Andere nummers op de plaat zoals Maraboet en Vagebond klinken behoorlijk duister.

'Vigilant' is enerzijds een echte dansplaat met catchy refreinen, anderzijds een luisterplaat met een serieuze thematiek.

 

Radio 1 Select