Nathaniel Rateliff - Tearing at the seams

12 maart 2018
Zijn levensgrote kartonnen versie staat ons hier al enkele dagen op de muziekredactie schrik aan te jagen, maar in het echt is Nathaniel Rateliff wel degelijk liefhebber van zachtere soul met folkinvloeden.

Samen met The Night Sweats brengt Nathaniel Rateliff ‘Tearing at the seams’ uit, hun tweede studioalbum uit (zonder de EP ‘A little something more from Nathaniel Rateliff & the Night Sweats’ en ‘Live at Red Rocks’ meegerekend). Met hun eerste plaat, in 2015, veroverden ze een plekje bij Stax Records, zowat het epicentrum voor de zuidelijke soul.

Tekenen bij Stax was de prelude van een ongeziene klim. Platina in Canada, na een verkoop van meer dan 80.000 exemplaren van dat debuutalbum en airplay bij ‘The tonight show starring Jimmy Fallon’.

Het nieuwe album is naar eigen zeggen opgenomen in New Mexico, maar weerspiegelt niet de duisternis van de coverfoto. Het mocht volgens Rateliff niet te poëtisch worden, eerder een weergave van de huidige gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De cultuur van ‘undoing all the good things’. Daarnaast krijgen ook andere facetten van het leven een plaats op het album. Het accepteren van verlies, de turbulenties van het leven en er – uiteindelijk – mee leren leven.

Naast die diverse thematiek is het album ook een smeltkroes van de verschillende eclectische smaken van de aparte muzikanten. A little honey is daar een mooi voorbeeld van. Het begon met een pianostukje en werd aangevuld met een veelvoud aan genres, zonder een gericht eindpunt in het achterhoofd te houden. We zouden de nieuwe plaat kunnen categoriseren als soul of indiefolk, maar naar eigen zeggen zijn Laura Marling, Kevin Morby en Nina Simone even grote invloeden.

Bekijk hun vorige hit 'I need never get old'

Lijst van artikels