Nathaniel Rateliff - And it's still alright

10 februari 2020
Richard Swift werd als kind mishandeld door zijn pluspapa, een Vietnamveteraan. Richard Swift verwerkte dat nooit. Richard Swift dronk zich in de zomer van 2018 dood. Richard Swift produceerde de eerste twee platen van Nathaniel Rateliff and the Night Sweats. Daarom gaat ‘And it’s still alright’ over Richard Swift.

Nathaniel Rateliff werkte al aan een solo-album toen de lever en nieren van zijn vriend het opgaven. Die plaat zou over een aflopende relatie vertellen, maar veranderde in een eerbetoon aan een onderschatte muzikant. Want Richard Swift deed veel meer dan Rateliff en zijn Night Sweats produceren.

Hij speelde mee bij The Shins and The Black Keys (volgens Dan Auerbach was Richard Swift de beste drummer, pianist, zanger, gitarist en bassist die hij kende). Hij had ook twee eigen platen op stapel staan, die hem van de alcohol moesten redden. Maar Richard Swift dronk tequila uit koffiemokken en de alcohol won.

Veel over Richard Swift, om te laten begrijpen waarom deze Nathaniel Rateliff van een andere orde is dan zijn repertoire met The Night Sweats. Vervuld van verdriet en twijfel, want Nathaniel Rateliff lijkt niet alleen fysiek op wijlen Richard Swift. Ze waren drinking buddies en kwamen allebei uit een streng gelovig gezin, zetten hun eerste stappen in de Christian rock scene.

Maar Nathaniel Rateliff wilde ook hoop laten gloren. Omdat je volgens hem wel degelijk je problemen kan overkomen. Altijd. Ook al lukte het zijn vriend niet. We moesten soms aan Harry Nilsson denken, aan Lyle Lovett en aan J.J. Cale op zijn introvertst. Uit onze platenkast kun je afleiden dat dat grote complimenten zijn. We denken dat muziek Nathaniel Rateliff wel gered heeft.

Beantwoord onderstaande vraag en maak kans om het album te winnen.

Lees ook: