The National - Sleep well beast

11 september 2017
The National staat al zestien jaar lang voor melancholische rock gedrenkt in een goeie fles wijn. Aan de basis van dat recept is ook nu niks gewijzigd, ook al proefden de leden van The National de afgelopen jaren van heel wat zijprojecten.

De broers Devendorf maakten een plaat onder de naam LZNDRF, Aaron Dessner is actief als producer en zijn tweelingbroer Bryce maakte recent nog de soundtrack voor The Revenant. Zanger Matt Berninger maakte dan weer een geslaagde uitstap met El Vy. Om daarna allemaal weer met hernieuwde goesting aan een nieuw album van The National te beginnen.

Het schuurvormige huis op de cover van de plaat is de opnamestudio die Aaron Dessner bouwde. Een plek waar tijd en ruimte is om te experimenteren. Via het raam krijgen we ook letterlijk een blik op wat zich binnen die vier muren afspeelt. Muzikaal en thematisch. Want The National is nog steeds de groep waarbinnen Berninger zijn demonen bedwingt. Met zijn warme bariton zingt hij over relaties die uit elkaar vallen en alle emoties en overlevingsinstincten die daarbij komen kijken. Van woede en ontkenning tot verdriet en depressie. Maar na het ruziën wordt ook onderhandeld en naar oplossingen gezocht. Er worden compromissen gesloten en strijdbijlen begraven. Zo leidt de plaat niet tot een totale breuk, maar werkt ze als een vorm van relatietherapie. Door te schrijven over een huwelijk dat uit mekaar valt, slaagden Berninger en zijn vrouw (die ook co-auteur is van de teksten) er net in om samen te blijven. Alle uitdagingen voor koppels die worstelen met het ouder worden, het zichzelf verliezen in de eisen van de kinderen en het werk en daardoor onherkenbaar worden voor hun partner, zitten in deze plaat verweven.

Naast persoonlijke relaties gaat de plaat ook over politiek. De campagne en de uiteindelijke verkiezing van Trump, bracht de focus weer naar de toekomst en het belang van de kinderen. Eerste single The system dreams in total darkness bijvoorbeeld heeft dat Trump-effect.

Muzikaal klinkt 'Sleep Well Beast' niet radicaal anders dan zijn voorgangers, maar er is wel gespeeld en geëxperimenteerd met heel wat subtiele elektronica. Onder de gitaren en de herkenbare stem van Berninger zitten klanktapijten vol clicks, bleeps en gesamplede geluiden. Zo blijft The National ambitieus, zonder in te leveren op het vakmanschap en de oude magie.