Nilüfer Yanya - Painless

21 maart 2022
‘Painless’, zo heet het nieuwste geesteskind van Nilüfer Yanya. Een albumtitel die aarzelt tussen ‘pijn’ en ‘pijnloos’. Naar eigen zeggen stelt het in vraag of artiesten door pijn moeten gaan vooraleer ze iets solide kunnen maken. In elk geval een optimistischere keuze dan ‘Painful’. Dat zou nogal bitter geweest zijn.

Het moet gezegd, de vlag dekt de lading. Zowel tegenstellingen als emoties komen uitgebreid aan bod op Nilüfer Yanya’s tweede en nieuwste langspeler ‘Painless’. Ze zingt over onderwerpen als eenzaamheid, liefdesverdriet en de zoektocht naar zichzelf. “Het is een plaat vol sentiment”, zegt ze zelf. “Ik ben niet meer bang om mijn gevoelens te tonen.”

Openingsnummer the dealer valt meteen met de deur in huis. Aan de basis ligt een resolute breakbeat aangevuld met Yanya’s kenmerkende gitaarspel dat zich ergens tussen jazz en grunge bevindt. Het staat in schril contrast met de onzekerheid van de tekst. “Can’t tell if this is real. I thought you were someone to rely on.” Nog meer dualiteit is terug te vinden in opvolger L/R. “Left right left right.” De audio wisselt telkens mee van kant op de maat van de muziek. Een snuggere productietruc.

Het kloppend hart van ‘Painless’ is het rusteloze stabilise. Een verwijzing op de albumhoes is daar alle bewijs van. Het is een skeptisch nummer over het leven in een grootstad met kleine appartementen, vechtende honden en eindeloos veel wolkenkrabbers.

Voor de opnames van ‘Painless’ pendelde Yanya tussen Londen en Cornwell en de producers Wilma Archer en Andrew Sarlo. De eerstgenoemde werkte nog samen met Selah Sue, Celeste en Sudan Archives. Andrew Sarlo is de producer van Big Thief en Bon Iver.

Nilüfer Yanya’s wortels liggen verspreid over de hele wereld. Ze is van Turkse, Ierse, Caraïbische en vooral ook Londense komaf. De naam Nilüfer komt voort uit haar Turkse roots en betekent ‘waterlelie’. Haar achtergrond is een weerspiegeling van de diverse invloeden die ze in haar muziek verwerkt. Haar debuutalbum ‘Miss Universe’ uit 2019 werd met open armen ontvangen door tal van muziekrecensenten. Daarnaast stelde ze in 2021 ook een compilatieplaat voor met nummers van haar eerder uitgebrachte EP’s.