Perfume Genius - Set My Heart On Fire Immediately

25 mei 2020
'Half of my whole life is gone', zingt Mike Hadreas aan het begin van dit album. Maar hij is er op zijn 39ste wel duidelijk klaar voor om er nog het mooiste van te maken. Dat blijkt uit zijn hyperactieve Twitteraccount, zijn pas gelanceerde danscarrière en uit deze prachtige plaat 'Set my heart on fire immediately'.

Dat is ooit anders geweest. We leerden Perfume Genius tien jaar geleden kennen als een bijzonder ongelukkige gay, die zijn demonen probeerde te bedwingen via muziek. Zijn typische breekbare stem, het zachte pianogeluid en zijn autobiografische liedjes maakten van hem al snel een cultartiest. Inspiratie voor die nummers had hij wel voldoende: hij werd zwaar gepest als enige openlijke homo op de middelbare school, werd in het ziekenhuis geslagen om diezelfde reden, heeft de ziekte van Crohn en worstelde enkele jaren met een alcohol- en drugsverslaving.

Dat alles ligt nu duidelijk in het verleden. Enerzijds is hij cultartiest af, en breekt hij op een hoger niveau door. In een tijdlijn zonder corona zou Perfume Genius dit hele voorjaar met Tame Impala hebben getourd. In de plaats daarvan zit hij thuis met zijn chihuahua Wanda en zijn lief Alan Wyffels (tevens zijn pianist). Ook tof. Anderzijds is er ook muzikaal wat veranderd. Op dit album worden we krachtig heen en weer geslingerd tussen Roy Orbisonballads (Whole life), Bruce Springsteenknallers (Without you), keiharde distorted popsongs (Describe), en voorzichtige autobiografische liedjes (Jason). Maar het niveau schommelt niet, het blijft 13 nummers lang hoog liggen.