Rex Rebel - Run

2 maart 2020
Eind oktober maakten we kennis met Rex Rebel, de nieuwe band van Sam Bettens. Die liet daarmee een vorige leven achter zich, in vele betekenissen: Sarah is niet meer, K's Choice staat on hold.

Toch een redelijke aardverschuiving: Sarah is Sam Bettens geworden (dat is intussen lang en breed in de media geweest) en K's Choice wordt (voorlopig althans) vervangen door Rex Rebel. Het gebeurt niet elke dag dat een artiest van dit kaliber zo radicaal van koers verandert, maar helemaal verrassend is het ook weer niet: Sam/Sarah Bettens heeft er nooit voor teruggedeinsd nieuwe horizonten te ontdekken.

Nochtans voelt Sam dat blijkbaar zelf niet (altijd) zo aan. Low, de afsluiter van het album, is een niet-aflatende klacht, vooral aan zichzelf gericht: "If I could measure all the energy I've spent trying to make other people comfortable / There's no telling what I could have accomplished with that kind of time". Maar ik deed het voor jou, ik deed het om erbij te horen, om in het systeem te passen. Ik trouwde zelfs met een man, omdat ik dacht dat ik het kon, maar de spiegel toonde me de ware ik. Een heel straf stukje zelfkritiek én tegelijk een manifest: eindelijk ben ik wie ik echt ben, ik voel me er goed bij en ik geef met overtuiging de boodschap door, wees wie je bent! Vormelijk is dit in een stevige parlando gegoten op een stevig electronisch bed.

Het woord is eruit: electronica. Samen met toetsenman Reinout Swinnen en drummer Wim Van der Westen (ook allebei in K's Choice) kiest Sam Bettens resoluut voor een electronisch geluid. Er komen zo goed als geen gitaren of piano's aan te pas, maar integendeel veel sythesizers, geprogrammeerde drums en - godbetert - autotune. En toch klinkt het niet kil. Het klinkt bij momenten zelfs iets te licht. Ook al snijden de lyrics er vaak stevig in, ze zijn even vaak verpakt in ogenschijnlijk onschuldige popdeuntjes. Die hadden wat snediger mogen zijn hier en daar, maar dat dit drie rasmuzikanten zijn, die de knepen van het vak kennen, staat buiten kijf.

Bekijk 'Big Shot' live bij Ayco:

Lees ook: