Rhiannon Giddens - Freedom highway

27 maart 2017
We leerden Rhiannon Giddens zo'n 7 jaar geleden kennen als de zangeres en multi-instrumentaliste van de Afro-Amerikaanse stringband Carolina Chocolate Drops, maar ze staat intussen al enige tijd op eigen benen.

Ze was ons dus al eerder opgevallen toen zeven jaar geleden ‘Genuine negro jig’ verscheen, een plaat waarmee de stringband Carolina Chocolate Drops de Amerikaanse folk nieuw leven inblies. Vooral de stem van Rhiannon Giddens trok de aandacht. Net als haar vingervlugge banjospel en gefiddle. Het album werd terecht bekroond met een Grammy. In 2012 verscheen nog een tweede plaat, maar sindsdien bleef het stil rond de groep.

Giddens zelf heeft nochtans niet stil gezeten. Ze droeg haar steentje bij aan een project rond protestsongs, werkte aan de zijde van Elvis Costello en T-Bone Burnett aan ‘The new basement tapes’ en twee jaar geleden verscheen haar solodebuut ‘Tomorrow is my turn’.

Tomorrow is nu aangebroken, want vandaag zet Giddens een nieuwe stap. En het is een grote. Op ‘Freedom highway’ verkent ze de grenzen van zowat alle rootsmuziek: folk, country, bluegrass, blues, soul, gospel, jazz en aanverwanten. Bovendien staan er – in tegenstelling tot de vorige platen – slechts drie covers op; de overige negen songs zijn eigen werk. Ingetogen ballades, af en toe een swingende southern groove. Vooral akoestische snaren (banjo, mandoline, fiddle), blazers, zacht zoemende Hammond, spaarzame gitaren en veel ingenieuze percussie. En dat alles in goede banen geleid door meester banjo- en fiddlespeler Dirk Powell.

Op het hoesje schrijft Giddens: “I’d like to say thank you to the ancestors who made themselves known in this process.” Wel, Rhiannon, wij danken jou om die traditie verder te zetten. En te vernieuwen.