Rhye - Blood

19 februari 2018
Vijf jaar na het debuutalbum van Rhye, verschijnt nu ‘Blood’. Het nieuwe project kostte een resem concerten, een split en heel wat radiostilte. Zanger Mike Milosh kijkt tevreden naar de plaat die blinkt van het optimisme.

Het is een vergiftigd geschenk om te schitteren met een debuutplaat. Om die hoge verwachtingen in te lossen nam Mike Milosh, man achter Rhye, ruim de tijd. Vijf jaar en 476 concerten na ‘Woman’, verschijnt het nieuwe album ‘Blood’.

De stijl van ‘Blood’ meandert verder op het elan van zijn voorganger. Met momenten de plaats waar Daft Punk een strijkkwartet ontmoet. Ook weer veel ingetogen romantiek. In schril contrast met Rhyes debuutplaat, waar nog kwistig gestrooid werd met breakup- en heartbreakverzen, belicht ‘Blood’ niet de duistere schaduw van de liefde. Met uitzondering van de single Waste. Een nummer over het accepteren van je verleden.

Mike Milosh speelt cello sinds zijn derde levensjaar en dus hoor je onder de beats klassieke elementen, ook in zijn zang. Het geheim van zijn kwetsbare stem is trouwens naar eigen zeggen honing, thee en Chinese zangpillen.

Je merkt nauwelijks dat Milosh’ kompaan op eersteling ‘Woman’, de Deense producer Robin Hannibal, deze keer ontbreekt . Die had geen zin in touren en volgt voortaan zijn eigen weg.

De naweeën van dat onverwachte succesalbum ‘Woman’ vertraagden overigens de release van de opvolger. Eerst moest een contract afgekocht worden. Een bevrijdingstocht die uiteindelijk 476 optredens zou duren. Tijdens die concerten kon Rhye experimenteren met nieuwe en oude nummers. Hij raakte geïnspireerd door zijn eigen werk anders te spelen.

Wil je beginnen met Milosh’ eigen favoriete song op ‘Blood’, start dan met Songs for you. Bewonder ondertussen het artwork, want daar is hij ook fier op. Hij nam zelf de foto. Het naakte vrouwenlichaam is van zijn vriendin Geneviève Medow Jenkins. Zo weet je meteen over wie hij zingt.