Rhye - Home

25 januari 2021
Fans van Rhye mogen gerust zijn, op het nieuwe album ‘Home’ brengt Rhye meer intieme gezelligheid, zoals we die al drie platen van hem gewend zijn. Zweefvliegen met een hartverscheurende stem over hartstochtelijke beats. Deze vierde plaat ‘Home’ is het bewijs van een succesformule.

Ondertussen opereert Rhye als het eenmansproject van de Canadees Mike Milosh. In tegenstelling tot de muziek, heeft die samenstelling wel wat evoluties doorgemaakt. Sinds 2013 staat Rhye garant voor sensuele soulpop, toen nog in de gedaante van een mysterieus duo waarover niet veel gekend was. Robin Hannibal, ook songschrijver voor onder andere Kendrick Lamar en Selah Sue, verliet het schip in 2017 zodat enkel Mike Milosh overblijft, die met zijn androgyne engelenstem meermaals herinneringen aan Sade oproept.

Op ‘Home’ klinken de zwoele, ietwat sloffende beats pittiger dan op het eerste gehoor lijkt. De plaat zit subtiel volgepropt met fijne en catchy riedeltjes om die gezapige aanzet te vergeten. Come in closer is daar een fijn voorbeeld van. De strijkers die het nummer doen openbloeien zijn zuinig verdeeld.

Beautiful baadt dan weer in melancholie, en ook hier laat het zijn scherpe tanden niet meteen zien. De meer opgetogen nummers, zoals de single Black rain of Safeword, staan daar tegenover, met zelfs strijkpartijtjes die naar Bee Gees ruiken. En wedden dat een purperen gitaar Hold you down inspeelt? Ze roept meerdere herinneringen op naar een funky Prince, maar ook hier gelden dezelfde principes: speels maar subtiel.

I need a lover en Fire tonen een kwetsbaarder gezicht, en maken van de plaat een compleet geheel. ‘Home’ is een trip op een warm tapijt die je leidt rond allerlei verschillende gedaantes van comfort. De vorige platen deden dat natuurlijk ook, maar hier bewijst Milosh dat hij nog geen enkele van zijn veren is verloren en kan wegdromen als geen ander.