Richard Ashcroft - Natural Rebel

5 november 2018
Héél productief is hij niet, Richard Ashcroft. Zijn solodebuut verscheen in 2000, de nieuwe, 'Natural rebel', is nog maar zijn zesde. Maar niet de kwantiteit telt bij Ashcroft, integendeel.

Het gaat goed met Richard Ashcroft.

Dat kon je al zien tijdens zijn memorabele concert op TW Classic dit jaar. Vroeg in de namiddag in een broeierige hitte stond hij verrassend blijgezind op het podium. Van de nukkige norse geen spoor. De klassiekers van The Verve en uit zijn solocarrière vlogen je om de oren, het was één grote pracht.

Nu heeft Richard Ashcroft een nieuw soloalbum uit, en dat klinkt verrassend optimistisch en vrolijk. Uptempo songs gestoeld op lekkere licks van de gitaar.

Ze klinken haast onbevangen, ware het niet dat Ashcroft een patent heeft op weemoed en kwelling. Het klinkt altijd door in zijn unieke stem, ook in die talrijke liedjes vol van vreugdevuur. Tussenin toch ook enkele van die zwierige, breed uitgemeten hymnes die alleen Richard Ashcroft kan schrijven en brengen.

'Natural rebel' is geen memorabel album, wel een beter dan zijn voorganger 'These people'. Maar misschien gaat het zelfs iets tè goed met Richard Ashcroft…