School Is Cool - Things that don't go right

9 maart 2020
School Is Cool bestaat 10 jaar en heeft zijn vierde studio-album klaar. 'Things that don't go right'. Merkwaardige titel.

‘Dingen die fout lopen’, het is niet zo’n vrolijke titel, die zanger Johannes Genard en collega’s gekozen hebben voor het vierde School Is Cool-album. Het blijkt een nuchtere, realistische insteek: in deze tijden van sociale media wordt alles graag perfect en ideaal voorgesteld en dat ligt toch wel ver van de waarheid af. En over die niet zo leuke dingen, moeten we blijven liedjes maken, aldus de band.

Nochtans spat de levenslust en het enthousiasme waarmee gezongen en gemusiceerd wordt van de plaat. De meeste nummers overschrijden vlotjes de 4 minuten en worden rijkelijk aangekleed op de manier, die we ondertussen al tien jaar van School is Cool gewoon zijn . Barokpop, noemt men zoiets in muziekbladen. Lange, zorgvuldig opgebouwde intro’s en outro’s, echo’s van de eighties, disco-bliepjes, bossa nova-ritmes en nog van alles: School is Cool bladert graag in het grote boek van de rockgeschiedenis. Verschillende bladzijden samenbrengen in één en dezelfde song blijkt ook geen bezwaar.

De flamboyante Hanne Torfs (keyboards) krijgt op deze plaat een prominentere rol als zangeres, zoals al bleek uit de vooruitgeschoven single Close, maar het zijn toch de krachtige stembanden van Johannes Genard die boven alles blijven uittorenen, ook al speelt de vermoeidheid hem als kersverse vader -naar eigen zeggen- parten. Wedden dat iedereen hem terecht zal geloven als hij straks op Facebook of Twitter post dat alles goed gaat. Albumtitels zijn ook maar wat ze zijn.