Sharon Van Etten - Remind Me Tomorrow

11 februari 2019
Huiswerk vooraf. Beluister de bands Suicide en Portishead en het album ‘Skeleton tree’ van Nick Cave. Die opdracht gaf Sharon Van Etten producer John Congleton mee voor hij zich met haar vijfde plaat ‘Remind me tomorrow’ mocht moeien. Resultaat: geslaagd met onderscheiding.

Mogelijk kampt Sharon Van Etten met FOMO (Fear of missing out). Terwijl ze ‘Remind me tomorrow’ bij elkaar pende, studeerde ze psychologie, acteerde ze in een Netflix-serie en baarde ze een kleine Van Etten (van het mannelijk geslacht). En o ja, bijna vergeten, ze figureerde in de nieuwe Twin Peaks. Al dat multitasken kon de New Yorkse wel eens haar definitieve doorbraak bij ons bezorgen.

Want op ‘Remind me tomorrow’ trekt John Congleton (zie ook St. Vincent) Sharon Van Etten met een snok uit haar vertrouwde indiefolk-comfortzone. Dat ze niet bezwijkt, maar juist triomfeert onder zijn dreigende bassen, nerveuze synths en vlammende drumbeats, getuigt van zelfvertrouwen. Genoeg van zichzelf overtuigd en van wat ze kwijt wil om zich over te geven aan de electro-experimenten van haar zelfgekozen partner in crime.

Springen en het hoofd boven water houden. Elke werkende en/of studerende moeder van een pasgeboren baby weet hoe dat voelt. Sharon Van Etten vertaalde het naar een prachtalbum. “Met papresten in mijn haar”, zegt ze erover. Verward en hoopvol tegelijk. Herken jezelf deze week in ‘Remind me tomorrow’. Maar luister eerst even naar Suicide, Portishead en 'Skeleton tree’ van Nick Cave.

Radio 1 Select