The Strokes - The New Abnormal

14 april 2020
Zeven jaar zijn ze weggeweest. Binnenskamers waren ze alweer een jaar of drie-vier bezig, op het gemakje, en ook publiek maakten ze vorig jaar al hun comeback, maar een album is zeven jaar geleden. The Strokes zijn terug. En veranderd. Het nieuwe abnormaal.

Op 19 mei 2019 speelden The Strokes in het Wiltern Theatre in Los Angeles voor het eerst het nummer The adults are talking. Een nieuw nummer, dat nu de openingstrack van het nieuwe album is. Dit concert zou de eerste show zijn in wat ze zelf noemden "the global comeback tour", maar die liep niet echt van een leien dak. Technische problemen, uitgeregende concerten, afgelaste festivals - het passeerde allemaal. Maar tijdens een oudjaarsconcert in Barclays Center in Brooklyn, dus in thuisstad New York, kondigde Julian Casablancas aan dat er een nieuw album zat aan te komen. Ode to the Mets werd gespeeld, wat nu het laatste nummer op de plaat blijkt te zijn. Ook opmerkelijk is hun doorkomst op een verkiezingsrally van Bernie Sanders in New Hamshire op 10 februari van dit jaar. Daar zei Casablancas dat het album 'The new abnormal' zou heten, waarop ze Bad decisions speelden, wat intussen de single is. De dag nadien verscheen de videoclip van At the door, de eerste officiële clip van het nieuwe album.

The Strokes hebben hun comeback met andere woorden, ondanks de afgelaste concerten, mooi in de verf gezet.

Nu is het album er eindelijk. Op 'The new abnormal' staan niet meer dan negen nummers en wat vooral opvalt: vijf daarvan zijn langer dan 5 minuten. Zelfs de single Bad decisions klokt af op 4'45", wat toch bepaald lang is voor een single. En dat terwijl we The Strokes bijna 20 jaar geleden leerden kennen met Is this it?, een hitsig singletje van welgeteld 2'26"! 'The new abnormal' is dus vooral: we klinken nog helemaal als The Strokes, maar we nemen veel langer onze tijd om ons verhaal te doen. Er staan zelfs drie midtempo nummers op het album!

'The new abnormal' werd opgenomen in Malibu met producer Rick Rubin en bepaald opvallend is de hoes. Die haalden The Strokes bij Jean-Michel Basquiat en zijn werk Bird on money uit 1981. Half/eind februari speelden ze in Berlijn, Parijs, Londen en Belfast. Intussen zitten ze terug in de VS. Benieuwd of we ze dit jaar nog live te zien gaan krijgen.