SX - Eros

3 december 2018
“De winnaar van vi.be on air is SX met het wondermooie ‘Black Video’.” Een tweet van Studio Brussel op 20 januari 2011. SX was geland. Met een knal.

Die eerste single blijft het sleutelnummer van SX. Maar in de langgerekte deining na die explosie bieden de esthetiek, passie en fijngevoeligheid van de Kortrijkse band ook moois.

'Eros' is de derde langspeler van SX. Een album over universele liefde. "We’re designed to be loved / We’re designed to be in love", klinkt het meteen in opener Designed / Desire. Liefhebben is geen keuze. De vaststelling is even tijdloos als actueel, maar ook een open deur. Hoe als artiest daar je ingang in vinden? Zoals eerder laat SX zich in met de oude Grieken. Eros is niet de god van de liefde. Hij is de god van sensuele liefde en verlangen. En net die sensualiteit en dat verlangen vormen de kern van de sound van de band. Het frêle geweven elektronische klankenspel van Benjamin Desmet dat zich verbindt met de soulvolle sirenenzang van Stefanie Callebaut. Een verbintenis die er nu ook lichamelijk is op de hoes.

Net als evenwicht. Tussen donker en licht. Eros is de met gouden vleugels geboren zoon van de nacht (Nyx) en de duisternis (Erebos). Hij is een glinsterende zanglijn tussen de nevelige synths op Sunrise, hij is een innerlijke golf in Devotion: "There’s a wave inside of me / and today is someday / when we’re walking the night away".

De oude Grieken hadden geen woord voor ‘radio-single’. De sterkte van dit album is zijn sfeerrijke, meeslepende geheel.

Radio 1 Select