Thomas Dybdahl - Fever

16 maart 2020
We kunnen er niks aan doen, maar ons album van de week heet ‘Fever’. Op de koorts van Thomas Dybdahl uit Noorwegen zaten we gelukkig wel te wachten. Want met ‘Fever’ maakt de spreekwoordelijke singer-songwriter Dybdahl plotseling een soulplaat. En we geloven hem nog ook.

Stel je voor. Een sauna-achtig kot in het koude Noorse stadje Stavanger, met houten wanden en plafonds. Electrische gitaren, drums, keyboards en twee mannen. Hiphopproducer Håvard Rosenberg en Thomas Dybdahl die op ‘Fever’ alles zelf inspeelt.

Samen in hun bubbel, gevoed door muziek van ver voor hun tijd: Nina Simone, Sam Cooke, Bill Withers, Aretha Franklin, Ray Charles en Sly Stone. Maar ook door tijdgenoten D’Angelo, en Michael Kiwanuka. Die ze voortdurend door hun homestudiootje lieten galmen. Om in de juiste flow te blijven.

Alle akoestische snaarinstrumenten in quarantaine. Om de folkartiest in Thomas Dybdahl niet in verleiding te brengen. ‘Fever’ moest dansbaar zijn en vanuit de buik. Want soul en funk waren het enige wat hiphop-Håvard en troubadour-Thomas bond en de reden dat ze zich in 1micadventure, die studio aan de westkust van Noorwegen, opsloten.

Jammer voor Nina Simone, Sam Cooke, Aretha Franklin en Ray Charles dat ze ‘Fever’ niet meer kunnen beluisteren. Ze hadden hem goed gevonden. Vraag het maar aan Bill Withers, Sly Stone, D’Angelo en Michael Kiwanuka. Als Thomas Dybdahl hen de plaat tenminste heeft opgestuurd. Anders zou hij dat toch wel mogen doen.