Thundercat - It is what it is

4 mei 2020
Fans van Thundercat kennen Thunderbirds niet en omgekeerd. Thunderbirds was een SF-serie uit de sixties met poppen die mensen leken. Thundercat is een mens die funky popmuziek maakt. Radio 1 houdt van allebei. Voor Thunderbirds verwijzen we naar Youtube. Voor Thundercat naar ons album van de week.

Menige discussie op de muziekredactie van uw favoriete zender werd vroeger afgesloten met de woorden ‘Het is wat het is’. Daar kon niemand iets tegenin brengen. Onze collega achter die visionaire levensfilosofie ging met pensioen, maar zal ‘It is what it is’ van Thundercat zeker omarmen. Vanwege de titel en omdat hij ook muzikant is. Muzikanten kunnen duimen en vingers aflikken met de bassist Thundercat. Zet hem rustig bij de allergrootsten op zijn instrument.

En er is meer. Thundercat heeft een falsetto waarmee hij in de tijd van Thunderbirds moeiteloos een contract had versierd bij Motown. Hij zou zich zoals Marvin Gaye of Stevie Wonder losgeworsteld hebben uit het format van de hitfabriek om ongebreideld creatief te wezen. Want zijn ideeën schieten alle kanten uit.

Zonder Thundercat misschien geen ‘To pimp a butterfly’, het meesterwerk van Kendrick Lamar. Deze donderkat voelt zich net zo op zijn gemak bij Erykah Badu als in hardcore punkband Suicidal Tendencies. De betreurde Mac Miller (aan wie hij ‘It is what it is’ opdraagt) was zijn beste vriend. Kamasi Washington speelt hier sax omdat ook de jazz-scene Thundercat hoog heeft zitten.

Wie zo van talent bulkt, wil wel eens de focus verliezen, teveel in een plaat stoppen. Ja, Thundercat trapte bij vorige albums in die val. Op ‘It is what it is’ niet meer. Je kan hem er alleen van beschuldigen tracks die volwaardige songs waard lijken na een dikke minuut af te breken. Omdat er alweer een volgend nummer staat te trappelen. Dat is niet erg. Het is wat het is.