Ultraísta - Sister

27 april 2020
Te consumeren met tequila. De tweede plaat van Ultraísta komt er acht jaar nadat superproducer Nigel Godrich, superdrummer Joey Waronker en superstem Laura Bettinson naar eigen zeggen onder invloed van tequila besloten samen uit de achtergrond te treden. Met een scheutje limoen graag.

Behalve tequila helpen een koptelefoon of dure boxen om uit ‘Sister’ te halen wat Nigel Godrich erin stak. Geluidsarchitectuur met beats en synths die je na de zoveelste luisterbeurt nog niet ten gronde kan ontleden. Ontstaan in die acht jaar sinds het debuut van Altruísta, dat nu toch meer dan een hobbyproject dreigt te worden.

Natuurlijk echoën Radiohead en Beck door op deze plaat. Nigel Godrich legde teveel van zichzelf in het werk van anderen om die rugzak helemaal af te werpen. Loops, grooves en stream of consciousness-lyrics van zangeres Laura Bettinson, opgespaard over een periode van jaren telkens het drietal samen kon opnemen. Daarna ingenieus in elkaar gevlochten door Godrich, producer van een generatie alternatieve muzikanten.
De naam Ultraísta verwijst naar een beweging in de Spaanse dichtkunst begin vorige eeuw. Die in aanpak en thematiek aansluiting zocht bij de meer en meer technologische wereld van toen en experimenteerde met de grafische weergave van poëzie.

De Ultraísta van nu heeft als bijkomend voordeel dat je alle slimmigheid en virtuositeit ook gewoon kan vergeten om je over te geven aan de hypnotische dance-electro die ‘Sister’ net zo goed is. Als ze niet oppassen scoren ze op een dag een Tomorrowland-hit.