The Van Jets - Future Primitives

6 november 2017
Johannes Verschaeve is niet alleen zanger van The Van Jets, hij is ook een man die boeken leest. Zo is de nieuwe plaat ‘Future Primitives’ gebaseerd op boeken.

Eerst en vooral op ‘Being a Beast’ van Charles Foster. Een wetenschapper die zich zo goed mogelijk inleeft in de wereld van dieren, om die dieren beter te kunnen begrijpen. Twee weken in de jungle in het water gaan liggen om te snappen wat een bever drijft, bij voorbeeld. En, zo dacht Johannes Verschaeve van The Van Jets, hebben wij nu niet allemaal een dier in onszelf, dat af en toe eens brult om losgelaten te worden (Boy to beastie)? Hebben wij niet allemaal nood aan uitspattingen (Too many smokes)?

Er is nog een tweede boek (Fiction vs. fiction): ‘The Industrial Society and its Future’ van Ted Kaczynski, beter bekend als The Unabomber. Hij schrijft in dat manifest over hoe de mens zich dient terug te trekken in de natuur (Ready made wild life), opnieuw een soort oermens moet worden (Rewild). Allemaal voer voor songs, die bruut en snijdend klinken, maar soms ook dansbaar (Bang!) en verzameld werden onder de titel ‘Future Primitives’. 

Ze werden gemixt door Tchad Blake (zie ook Elvis Costello, Tom Waits, Pearl Jam, U2, …) en visueel aangekleed door mode-ontwerper Tom Van Der Borght. Dat is een artiest waar Verschaeve zich verwant mee voelt, omdat hij net als Van Der Borght probeert fijn ambachtelijk werk te maken, dat toch een beetje kapot is. Hij houdt van werk waar metier in schuilt, maar dat tegelijk een beetje trashy is. Bricoleren op hoog niveau, en met een punkattitude: ziedaar de nieuwe Van Jets!