The XX - I see you

16 januari 2017
Er zal gedanst worden op de optredens van The XX in Vorst Nationaal op 1 en 2 maart. Dat zal uitbundiger gebeuren dan op de nummers van de vorige twee platen, maar nog steeds met een traan in de ooghoeken.

Waar je vroeger vooral met je knieën opgetrokken en een deken over je hoofd in een hoekje van de kamer naar The XX luisterde, stap je bij het beluisteren van 'I see you' met opgeheven hoofd het zonlicht in. Twijfelend zonlicht in het begin van de lente, maar toch. 

Want The XX heeft iets te vieren. Vooral de vriendschap tussen de 3 leden zorgt voor reden tot juichen, want hun band is sterker dan ooit na de solo-escapades van Jamie XX in 2015. Zo symboliseert de titel 'I see you' (geïnspireerd door 'I'll be your mirror' van The Velvet Underground & Nico) hoe een vriend een spiegel kan zijn. Maar vooral hoe belangrijk 'gezien' en begrepen worden is in een vriendschap, relatie, of gewoon in het leven zelf.

Op het artwork wordt dat ook gereflecteerd, want de grote X, die je ook al op de voorgaande hoezen zag, is gebleven, maar deze keer is de hele hoes een spiegel. Digitaal wordt dat zelfs een spiegel die de drie leden van The XX toont. 

Muzikaal is de plaat dus minder ingetogen, vrolijker, meer pop zelfs, en vooral een stuk opener, zonder dat The XX-DNA te verliezen. Dat kon je al horen op de singles die de plaat vooraf gingen. Daar werd de sfeer ook gezet door samples van Hall & Oates in On hold en Alessi Brothers in Say something loving. Maar ook de zang is een stuk opener en getuigt van heel wat meer zelfvertrouwen, dat ook te danken is aan die vriendschap tussen de bandleden. Of zoals ze het zelf bezingen in Brave for you: So I will be brave for you/Stand on a stage for you/Do the things that I'm afraid to do/I know you'd want me to.