Zwangere Guy - BRUTAAL

9 december 2019
Talloze prijzen bij de Red Bull Awards, zeven nominaties bij de MIA's, Brusselaar van het jaar, 33 uitverkochte concerten in het voorbije jaar: het gaat de 31-jarige Gorik Van Oudheusden duidelijk voor de wind. Zwangere Guy bevestigt zijn status.

Het zal wel geen toeval zijn dat 'Brutaal' precies negen maanden na het debuut 'Wie is Guy?' komt, met een naam als Zwangere Guy. Dat hij zin voor humor heeft, wisten we al langer, maar uit de teksten op 'Brutaal' leid je dat niet altijd af. Het album opent namelijk behoorlijk brutaal: de eerste vier tracks zijn rake klappen richting het zelfbeeld, met Gutterlijfstijl als absoulte upper-cut. Zowel inhoudelijk als vormelijk: in harde rhymes en ritmes vraagt ZG zich luidkeels af of hij wel goed bezig is.

De toon wordt nadien iets rustiger (en de sound meer richting de laidback jazzy stijl van de debuutplaat), ook dankzij features van uiteenlopende collega's. Sommigen verwacht je, zoals Peet van Le77, Stikstof of Blu Samu, maar ZG kijkt ook bewust (en doelgericht, om zijn speelterrein uit te breiden?) naar de buurlanden: de Nederlanders Narco Polo, Fat Windjacks en Sticks van Opgezwolle, en ook Franse hulp in de gedaante van Yseult. Deze tracks zijn toegankelijker, want 'Brutaal' is best wel wat zijn titel belooft, met de harde mep Guttergang als jammerlijke uitschuiver.

Dat neemt niet weg dat twee albums maken binnen hetzelfde jaar én jezelf daarbij vestigen als stem-waar-rekening-mee-moet-worden-gehouden een prestatie is. Een praktijk ook die al lang in onbruik is geraakt. In de sixties slaagden mastodonten als The Doors, Creedende Clearwater Revival en Led Zeppelin nog in zo'n onderneming, naar het voorbeeld van The Beatles wellicht. Om maar te zeggen: Zwangere Guy is niet echt slecht bezig. :-)

Lees ook:

Radio 1 Select