Win een boekenpakket

27 december 2019
We vroegen jullie de afgelopen weken om ‘het boek uit 2019 dat jou uit je slaap hield’ te nomineren. Dat is De LangZullenWeLezen-eindejaarslijst- 20 om te lezen in 20 geworden. Win ze allemaal, samen met een hoofdkussen voor nachten vol leesplezier.

De top 20 is een mooie mix geworden met boeken van bekende en minder bekende auteurs. En er is plaats voor fictie, non-fictie en vaak mooi geïllustreerde kinderboeken zoals ‘Ik verzamel opa’s‘ , ‘Op missie naar de zeebodem’ en ‘Mag je haaien aaien’.

 1. "Het moois dat we delen" - Ish Ait Hamou
 2. "1942 –het jaar - de stilte" - Herman - Goethem
 3. "Let op mijn woorden" - Griet Op de Beeck
 4. "Otmars zonen" - Peter Buwalda
 5. "Mag je haaien aaien" - Katrijn De Wit
 6. "Normale mensen" - Sally Rooney
 7. "Nachtouders" - Saskia De Coster
 8. "Laatste weduwe" - Karin Slaughter
 9. "Ik verzamel opa’s" - Tom Wouters & Julie Vangeel
 10. "De testamenten" - Margaret Atwood
 11. "Zonder liefde" - Stefan Brijs
 12. "Het blauwe schrift" - Jef Stroo
 13. "De meeste mensen deugen" - Rutger Bregman
 14. "Kamer in Oostende" - Koen Peeters
 15. "Helium" - Bart Moeyaert
 16. "Op aarde schitteren we even" - Ocean Vuong
 17. "Dit is mijn moeder" - Tommy Wieringa
 18. "Op missie naar de zeebodem" - Jan Leyssens en Joachim Sneyers
 19. "Bloedmaan" - Johnny Bollé
 20. "De pruimenpluk" - Dimitri Verhulst

Koploper is ‘Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou. Zijn fans hebben vier jaar op zijn nieuwe boek moeten wachten en het stond na drie dagen in de winkel al op nummer één. 

Op de tweede plaats staat ‘1942-het jaar van de stilte’. Dit non-fictie boek van historicus en rector van de universiteit Antwerpen Herman Van Goethem heeft dit jaar zelfs voor de naamsverandering van het ‘Delwaide’-dok in de haven van Antwerpen gezorgd. 

En ook Griet Op de Beeck heeft een plekje in de top 3. Na de heisa rond het vorige boek 'Het beste wat we hebben' is Griet onderuit gegaan. Het woord 'misbruik' heeft ze doelbewust in 'Let op mijn woorden' vermeden hoewel de anorexia van Lise uit het boek ermee te maken heeft. 

De Bookspot Lezersprijs ging eerder dit jaar naar ‘Otmars zonen’ van Peter Buwalda. En ook jullie stemden hem in onze top 20.

Onze lezers lezen blijkbaar nog graag het werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs. ‘Kamer in Oostende’ van Koen Peeters, ‘Helium’ van Bart Moeyaert, ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman, ’Nachtouders’ van Saskia De Coster , 'Zonder liefde’ van Stefan Brijs, 'De pruimenpluk’ van Dimitri Verhulst werden allen genomineerd voor deze eindejaarslijst.

Maar uiteraard kunnen een aantal vertalingen van grote kleppers ook niet in de lijst ontbreken. Zo heb je de debuutroman ‘Op aarde schitteren we even’ van de Vietnamees-Amerikaanse schrijver Ocean Vuong. 

‘Normale mensen’ van Sally Rooney is de opvolger van haar veelgeprezen debuutroman ‘Gesprekken met vrienden' en staat maar liefst op nummer zes.

En ook de marketingcampagne van de Canadese Margaret Atwood die met ‘De Testamenten’ het langverwachte vervolg breide aan haar 35 jaar geleden geschreven 'The handmaid’s tale' heeft in Vlaanderen blijkbaar gewerkt. Zij haalt nog net de top 10. 

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter is een van de populairste thrillerauteurs van het moment. Ze verkocht al meer dan 35 miljoen boeken in 36 landen en wordt ook wel eens de "queen of crime" genoemd. Ze was dit jaar in ons land om haar nieuwe misdaadroman 'Laatste weduwe' voor te stellen. En ook dat heeft zijn vruchten duidelijk afgeworpen. 

Opvallende verschijningen in onze top 20 zijn ‘Het blauwe schrift’ de debuutroman van Jef Stroo. Het verhaal speelt zich af tijdens het Interbellum. En ‘Bloedmaan’, de tweede thriller van Johnny Bollé.

Win deze 20 boeken

Voor je naar de boekenwinkel holt om deze 20 boeken te kopen, neem tot 5 januari deel aan de wedstrijd op langzullenwelezen.be en win alle boeken uit de eindejaarslijst! Samen met een hoofdkussen voor nachten vol leesplezier.