Joan As Police Woman & Tony Allen & Dave Okumu - The Solution is Restless

8 november 2021
Netwerken is belangrijk. Damon Albarn bracht Afrobeatheld Tony Allen in contact met Joan Wasser. Het bleef niet bij een beleefde handdruk of het uitwisselen van visitekaartjes. Op één nacht in een Parijse studio jamden de twee zich samen met Dave Okumu naar ‘The solution is restless’.

Die nacht dateert al van november 2019. Tussen dan en nu schreef Joan As Police Woman teksten bij de grooves, bewerkte ze de improvisaties tot songs en stierf Tony Allen onverwacht, ook in Parijs, aan een gescheurde aorta. Waardoor ‘The solution is restless’ een van de laatste opnames werd van de legendarische drummer.

Je voelt de klik tussen het gelegenheidstrio. Aan de commentaren na sommige tracks merk je hun verwondering over wat ze horen ontstaan. Hoe ze beslissen langer door te gaan dan gepland. Omdat ze bij elkaar iets losmaken. Hoe ze zich bewust zijn dat ze het moment moeten grijpen, want dat dit geen wekelijkse sessies zullen worden.

Onze politiepet af voor het respect waarmee Joan Wasser het ruwe materiaal tot volwaardige songs kneedde zonder de sessiefeel waaruit ze opborrelden te verliezen.

Als Joan As Police Woman zocht ze altijd al samenwerking met andere muzikanten die haar konden triggeren. Misschien juist omdat het hier op één nacht moest gebeuren, werd ‘The solution is restless’ het beste document van hoe ze zich kan openstellen om onverwachte richtingen uitgetrokken te worden. Zeker in de langere songs, die tot voorbij tien minuten mogen uitwaaieren.

‘The solution is restless’ is een ode aan wisselwerkingen tussen artiesten uit diverse genres. Daar houden we van bij Radio 1. Een album van de week om anderen tot meer van dit soort nachten te inspireren!