I'll be your mirror: a tribute to The Velvet Underground & Nico

27 september 2021
Nummer 171. Hoger geraakte het debuut van The Velvet Underground & Nico niet in de Billboard Album Charts van 1967. Maar, naar een legendarische quote van Brian Eno: iedereen die de geflopte plaat met de banaan kocht, begon daarna een band. Op ‘I’ll be your mirror’ komt meer dan één cover tot aan de enkels van het origineel en daar voorbij. En dat zonder Andy Warhol.

Andy Warhols voornaamste prestatie als producer van ‘The Velvet Underground & Nico’ was volgens Lou Reed dat hij niets deed. Of om het positief te stellen: dat hij de vijf, van wie er nog maar twee leven, totaal vrij liet. Met het gekende revolutionaire resultaat. Songs over drugs, SM en de New Yorkse art-scene die rauw en eerlijk blootlegden hoe 54 jaar geleden niet overal ‘Summer of Love’ werd gevierd.

De Andy Warhol van dienst op ‘I’ll be your mirror’ heet Hal Willner: een superproducer die aan covid bezweek en de release van zijn tributeproject dus niet meemaakt. Wijlen Willner koos slim Velvet Underground-geestverwanten die de erfenis over diverse generaties en genres uitsmeren.

En liet Michael Stipe, Sharon Van Etten, Kurt Vile, Courtney Barnett, Matt Berninger, St. Vincent, Iggy Pop, Thurston Moore en Fontaines D.C. vervolgens los op elf songs die wel wat gewend waren. Met de enige instructie die het meesterwerk verdient: doe er uw goesting mee!

Velvet Underground-fans zullen het niet met elke nieuwe versie eens zijn. Maar liefde en ontzag voor de heilige banaan voel je overal. ‘I’ll be your mirror’ is één en al hart en ziel: uit schatplichtigheid. Omdat ‘ie deze keer minstens nummer 170 moet halen.