Winkelcentrum Docks klaar voor opening

19 oktober 2016
In Brussel opent morgen het grote winkelcentrum Docks, nabij de Van Praetbrug aan het Kanaal. Het project heeft alles samen zo'n 210 miljoen euro gekost. Het is het eerste nieuwe winkelcomplex in Brussel in meer dan 30 jaar. Er zijn nog plannen voor twee andere centra rond Brussel, zoals Uplace. Maar dat complex is nog volop in procedures verwikkeld.
Overal worden nog platen en lampen aangebracht, maar morgen moeten de eerste klanten het winkelcentrum binnenlopen. Docks heeft een oppervlakte van 60.000 m². Het merendeel daarvan wordt bezet door de 110 winkels, maar er is ook ruimte voor kantoren en vrijetijdsbestedingen.

"Net zoals elke grote stad met een kanaalzone, ziet Brussel de opportuniteit om de zone om te bouwen tot een totaal nieuwe stedelijke leefzone", zegt Helga Cosyns die verantwoordelijk is voor het beheer van het Docks-complex. "Alleen al de inkompoort naar Brussel die de Van Praetbrug toch is, was een industriële zone die vandaag een totaal nieuw gezicht heeft gekregen."

Docks hoopt na een inloopperiode op 8 miljoen bezoekers per jaar. Het centrum creëert direct en indirect 2.000 jobs. Voorstanders noemen het een nieuwe economische groeipool in een verarmde buurt, critici vrezen voor een verkeersinfarct.

In het noorden van Brussel zijn er nog plannen voor twee grote winkelcentra. Er is het Neo-complex, aan de Heizel. En er is Uplace in Machelen, dat nog volop in procedures is verwikkeld om vergunningen te krijgen.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select