Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Winkels weer open, musea en zwembaden ook, maar die zijn er nog niet allemaal klaar voor

di 1 dec. - 5:44

Vanaf vandaag mogen winkels, musea en zwembaden weer de deuren openen. De winkels zijn er wel klaar voor. Maar doordat het Overlegcomité de knoop pas vrijdag heeft doorgehakt, zijn verschillende musea en zwembaden er nog niet klaar voor. Een verwittigd museumbezoeker of zwemmer is er dus twee waard.
winkelstraat

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) maakte het afgelopen vrijdag al duidelijk na het Overlegcomité: "het wordt runshopping, geen funshopping". Deze regels gelden in de winkels:

  • Het is verplicht een mondmasker te dragen.
  • Je moet alleen naar de winkel (enkel minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben, mogen begeleid worden door 1 volwassene).
  • Winkelen blijft beperkt tot maximaal 30 minuten.
  • Per 10 vierkante meter winkeloppervlakte wordt er 1 klant toegelaten. Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter, mogen maximaal 2 klanten tegelijk binnenlaten.

In de winkelstraten, winkelcentra en op parkings moet het stads- of gemeentebestuur alles zo regelen dat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Ze beslissen ook of je in bepaalde winkelstraten een mondmasker moet dragen, dat wordt dan duidelijk aangegeven aan het begin van de straat. Er wordt ook opgeroepen om als er veel volk is terug naar huis te gaan en op een ander moment terug te keren.

Als je wil weten welke extra maatregelen de steden in jouw buurt genomen hebben, klik dan op deze interactieve kaart:

Winkels

Na een maand gedwongen sluiting mogen de niet-essentiële winkels vandaag weer open gaan. Dat moet "op een verantwoorde en veilige manier" gebeuren. Lees: het mag geen funshopping worden.

Daarom moet winkelen individueel (tenzij je hulp nodig hebt) en kort (maximaal een half uur) gebeuren. In winkels mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn, net als na de eerste lockdown.

De winkels zijn samen met de steden en gemeenten verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkelstraten. In de praktijk zijn het de stads- en gemeentebesturen die zullen op toezien dat het niet te druk wordt in de winkelstraten en - centra.

Zo kunnen ze eenrichtingsverkeer aanbrengen, stewards inzetten en een maximaal aantal personen toelaten in winkelgebieden. Verschillende steden, zoals Leuven en Gent werken met een druktebarometer: een website waarop je kan zien hoe druk het is in de stad.

De winkeliers  zijn op hun verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkels én voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Handelsfederatie Comeos zegt dat de winkeliers de afgelopen dagen druk bezig zijn geweest om de nodige maatregelen te nemen en erop toe te zien dat alles zo goed mogelijk geregeld is.

Musea

Naast de niet-essentiële winkels mogen ook de musea weer hun deuren openen voor het publiek. Ook dit moet gebeuren volgens strikte veiligheidsmaatregelen. Veel Vlaamse musea wachten echter nog even af of hebben meer tijd nodig om te heropenen. In Brussel zijn wel de meeste musea van plan om vanaf vandaag al de deuren te openen.

Dat nog niet alle musea meteen opengaan, heeft vooral te maken met praktische zaken, zoals personeel dat ergens anders ingezet is, kwetsbare collecties die opnieuw moeten opgesteld worden of werkzaamheden in het museum.

De musea waren namelijk verrast dat ze zo snel weer open mochten gaan. Ze gingen ervan uit dat dat pas ten vroegste vanaf 15 december het geval zou zijn. Maar het Overlegcomité besliste dat het vanaf vandaag, 1 december, al mocht. Dus is het voor vele musea nog logistiek puzzelen om weer open te kunnen gaan.

Wie naar een bepaald museum wil gaan, checkt best op voorhand de website van museumpass, waar vandaag een overzicht met de data waarop de musea weer open zullen gaan. Ook op de websites van de musea zelf kan je natuurlijk terecht voor meer info.

Zwembaden

Ten slotte is er ook goed nieuws voor de waterratten: vanaf vandaag mogen ook de meeste zwembaden (subtropische zwembaden bijvoorbeeld niet) weer open gaan. Met de nadruk op mogen, want doordat de heropening pas vrijdag werd aangekondigd, zijn vele zwembaden er nog niet klaar voor.

Dat heeft veelal twee redenen: enerzijds is het personeel bij vele zwembaden elders ingezet, anderzijds zijn er technische redenen. Vooral het warm stoken van het zwemwater blijkt bij vele zwembaden een aantal dagen nodig te hebben.

Om kosten te besparen hebben verschillende zwembaden tijdens de lockdown de thermostaat wat lager gezet. Om het water weer op een aangename temperatuur te verwarmen, hebben de zwembaden enkele dagen tijd nodig.

Wie wil gaan zwemmen, zal doorgaans vooraf moeten reserveren. Volgens het protocol dat afgelopen nacht verschenen is op de website van de Vlaamse Zwemfederatie staat o.a. dat er weer maar 1 badgast per 10 vierkante meter wordt toegelaten (uitgezonderd zwemmers die jonger zijn dan 12 jaar). Wie ouder is dan 12, mag ook maximaal in een bubbel van 4 komen zwemmen.

In de zwembaden geldt ook een registratieplicht bij lessen en trainingen: iedereen moet zijn naam en telefoonnummer of e-mailadres opgeven, in functie van contactonderzoek.

Luister naar Kristel Van Damme, verantwoordelijke distributie voor ACV puls;

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet