Winter- en zomermensen bestaan écht

3 december 2018
© Pexels
De donkere dagen voor Kerstmis komen er aan en dat is voor sommige mensen een ware verademing. Denk bijvoorbeeld aan al die wintermensen. Want die bestaan écht!

Jawel, wintermensen en zomermensen bestaan echt, bevestigt Wouter van Marken Lichtenbelt (Professor Ecologische Energetica aan de Universiteit van Maastricht) in ‘Nieuwe Feiten’. “Er zijn duidelijk wel verschillende soorten mensen: mensen die het graag warm hebben en mensen die liever wat meer in de kou zitten. Maar er is natuurlijk ook een geleidelijke overgang van de meer extreme wintermens naar de meer extreme zomermens.”

Heeft het dan alleen met temperatuur te maken, of is het ook een kwestie van licht en duisternis? “Dat is niet helemaal onafhankelijk van elkaar” zegt hij. “De temperatuur is het belangrijkste, maar licht kan een bijsturend effect hebben. Als je wat rode en warme kleuren om je heen hebt, ben je geneigd je al warmer te voelen, onafhankelijk van de temperatuur.”

Verschil tussen mannen en vrouwen

Hoe komt het dat sommige mensen meer van de zomer houden dan de winter, en omgekeerd? “Hoeveel mensen zelf stoken speelt een belangrijke rol” zegt Van Marken Lichtenbelt. En hiermee doelt hij op het energieverbruik en de stofwisseling van de mensen. “Zo zien we heel duidelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Meestal vinden mannen een wat koelere (kantoor)omgeving prettiger. Dat komt omdat ze over het algemeen groter zijn en dus minder vet hebben, en daardoor meer vetvrije massa’s zoals spieren hebben. Ze stoken dus meer, en produceren meer warmte van zichzelf. En dat blijkt een heel belangrijke voorspeller te zijn voor welke temperatuur je prettig vindt.”

Kortweg: hoe meer spiermassa je hebt, hoe groter je inwendige kachel. Al kan je lichaam ook aan temperaturen wennen. Wie regelmatig in een koelere omgeving zit, went aan de kou. Je lichaam past zich aan.

Lees ook: