Winterweer: code geel op de weg, pas op voor gladheid

1 februari 2019
archieffoto (Belga)
Vannacht is zoals voorspeld een sneeuwzone over het land getrokken. Op sommige plaatsen is er tot 5 centimeter sneeuw gevallen. Het is uitkijken op de weg. Op snelwegen kunnen de linkerrijstroken dichtgesneeuwd zijn, op secundaire wegen kan het gevaarlijk glad zijn. Het KMI waarschuwt voor code geel.

Er is kans op gladheid tot na de ochtendspits, waarschuwt de dienst Wegen en Verkeer. De strooidiensten hebben waar nodig afgelopen nacht massaal gestrooid, maar wie de baan op moet, past het best zijn rijstijl aan: een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden.

"De sneeuwzone heeft Vlaanderen ruim voor de ochtendspits verlaten", zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer. "Dat was goed nieuws want zo hadden de strooidiensten ruim de tijd om alle wegen te behandelen met strooizout. En ondanks dat de wegen er momenteel relatief goed bij liggen, kan er hier en daar wel nog wat sneeuw zijn achtergebleven. Wij blijven nog altijd waarschuwen voor gladde wegen, want de wegdektemperaturen blijven nog altijd onder het vriespunt."

Er is kans op gladheid tot na de ochtendspits, waarschuwen het Agentschap Wegen en Verkeer en het Verkeerscentrum. De strooidiensten hebben waar nodig afgelopen nacht gestrooid, maar wie de baan op moet, past het best zijn rijstijl aan: een gematigde snelheid en voldoende afstand houden.

"De sneeuwzone heeft Vlaanderen ruim voor de ochtendspits verlaten", zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer. "Dat was goed nieuws want zo hadden de strooidiensten ruim de tijd om alle wegen te behandelen met strooizout." De wegen liggen er momenteel relatief goed bij, "maar hier en daar kan wel nog wat sneeuw achtergebleven. zijn."

Pas in de loop van de ochtend zullen de temperaturen van het wegdek boven het vriespunt komen. "Wij blijven daarom nog altijd waarschuwen voor gladde wegen."

Actuele verkeersinfo staat hier

Meer op vrtnws.be