""Wir schaffen das" is goedkoop trucje van Merkel"

28 juli 2016
N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet onder de indruk van het feit dat Angela Merkel haar beroemde mantra "Wir schaffen das" heeft herhaald. Dat zegt hij in "De wereld vandaag". "Vandaag moet ze de Duitsers beschermen tegen de gevolgen van wat ze zelf heeft aangericht."
Na de recente aanslagen en gewelddaden in Duitsland heeft de Duitse bondskanselier Merkel haar vluchtelingenpolitiek vandaag op een persconferentie verdedigd. Van radicale maatregelen of een herziening van het asielbeleid wil ze niet weten. "We houden vast aan onze principes", zei ze. "Wir schaffen das", waarmee ze haar beroemde woorden van eind vorig jaar herhaalde.
 
"Dit is geen herhaling want vandaag betekenen deze woorden iets helemaal anders dan een jaar geleden", reageert De Wever in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Toen pleitte ze voor open grenzen, nu wil ze de Duitsers beschermen tegen het puin dat ze zelf heeft veroorzaakt. Dit is een goedkoop trucje."

Erdogan

Volgens De Wever is Merkel intussen danig afgeweken van de rechte lijn die ze naar eigen zeggen nog steeds bewandelt. "De grenzen zijn gesloten, ze heeft zelf een deal gesloten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Wat zij geopolitiek heeft aangericht, had kunnen worden vermeden indien ze een echte leider was geweest."

"Mensen voelen zich vandaag in hun veiligheid bedreigd. Dat uit zich in de opkomst van extreemrechts en bijvoorbeeld ook in de resultaten van het brexit-referendum. In de VS maakt Trump opgang, in Frankrijk Marine Le Pen, in Nederland Geert Wilders. Merkel heeft de weg voor hen geplaveid."

Europese waarden

"Als onze Europese waarden nog iets voor ons betekenen, dan moeten we daar misschien weer voor vechten. De EU geeft 200 miljard euro uit aan defensie en heeft 1,4 miljoen soldaten. IS is een zootje ongeregeld van enkele tienduizenden strijders. Toch zien we hen al jaren een genocide plegen en laten we hen hun ideologie over Europa verspreiden."

"Als we met IS in oorlog zijn, dan moeten we consequent handelen. Sympathisanten van de vijand mogen we niet ongemoeid laten. We moeten krachtdadiger optreden tegen extremisme op eigen bodem en we moeten het ook ter plekke met wortel en al uitroeien."

(Bron: deredactie.be/Radio1 #dwv)