Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Wiskundige formule achter alle westerse ritmes

vr 24 feb. - 5:17

Wetenschappers hebben een wiskundige formule ontdekt die opgaat voor alle ritmes in de westerse klassieke muziek. Ze suggereren ook dat ons brein wellicht 'geprogrammeerd' is om hierop te reageren.
Wiskundige formule achter alle westerse ritmes

Een onderzoeksteam van de McGill en de Standford  University onder leiding van neurowetenschapper Drs. Daniel Levitin heeft een 2000-tal werken van meer dan 40 componisten van de afgelopen 400 jaar geanalyseerd. Het ging om composities uit diverse genres binnen de Westerse muziek. Van Monteverdi en Bach tot Dave Brubeck en Scott Joplin.

Blijkt dat het ritmisch patroon van àlle composities volgens fractalen verloopt. Een fractal of fractaal  is een meetkundige figuur die zelfgelijkend is. Dat wil zeggen: opgebouwd uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Denk aan het blad van een varen, broccoli, een boom, sneeuwvlokken, een bergkam...

Uit het onderzoek kwam ook naar voor dat elke componist toch ook een eigen ritmische signatuur heeft. De persoonlijk stijl van een componist zou zelfs meer door ritme dan door melodie gekenmerkt worden.

Nog merkwaardige vaststellingen: het ritmisch patroon van Mozart bleek het minst en dat van Beethoven het meest voorspelbaar. En Claudio Monteverdi (1567-1643) en Scott Joplin (1868-1917) volgden nagenoeg dezelfde ritmische verdeling.

Om eerlijk te zijn, wij horen dat niet echt. Laten we er een wiskundige en een hedendaags componist bijhalen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet