Wist Hitler van Rudolf Hess' vlucht?

30 mei 2011

Volgens bronnenmateriaal dat onlangs gevonden is in Russische oorlogsarchieven wist de führer van de vlucht naar Schotland van zijn Stellvertreter Rudolf Hess (foto). Sterker nog, de vlucht pastte in de onderhandelingen die Churchill en Hitler voerden.

De feiten: op 10 mei 1941 vloog Rudolf Hess solo met een Messerschmitt Bf 110 van Augsburg naar het Verenigd Koninkrijk. Naar eigen zeggen om een vredesvoorstel te doen aan de Duke of Hamilton. Hij landde per parachute, vijftig kilometer van het huis van de hertog. Hij daarbij een enkel en werd gearresteerd. Hess beweerde dat hij vredesvoorstellen bij had die door Hitler persoonlijk waren goedgekeurd. De Britten geloofden er niks van en sloten 'm op in de Tower of London. In Duitsland werd het bericht verspreid dat Hess krankzinnig was geworden.

De vraag of Hess op eigen houtje of met medeweten (of in opdracht) van Hitler handelde is er een die historici al decennia lang bezighoudt. En een bron van speculatie, complottheorieën en verfilming. Zie ook de dubbelganger-these.

Het zou natuurlijk wat zijn, mocht blijken dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het op een akkoord wilden gooien.

Veel zou's en als'en, inderdaad. Maar die documenten uit de Russische archieven zijn wel in 1948 in een sovjetgevangenis met de had geschreven door Karl-heinz Pintsch, de adjudant van Hess. Benieuwd naar het oordeel van onze favoriete hoogleraar Duitse geschiedenis.

Lees en beluister ook