Wist je dit al over de LageLandenLijst?

17 oktober 2020
De LageLandenLijst, dat is gegarandeerd de beste Nederlandstalige muziek op een rijtje. Maar wist je dit al over de Lijst? Een overzicht van de leukste weetjes:

 

 

 

 België vs Nederland
undefined

België is aan de winnende hand in de LageLandenLijst met maar liefst 62 nummers van Belgische hand. De Nederlanders staan met 37 nummers in de lijst. En dat ene nummer dat een samenwerking is tussen België en Nederland? Dat is 'Zoutelande' van BLØF en Geike Arnaert.

Oudste Nummer
undefined

Jacques Brel heeft met zijn 'Marieke' het oudste nummer in de lijst. Het nummer dateert uit 1961 en werd door de jaren heen ook talloze malen gecoverd door onder mer Herman van Veen, Liza Minelli en Laïs.

 Nieuwkomers vs verdwijningen
undefined

We nemen dit jaar afscheid van 32 nummers die vorig jaar wél nog in de LageLandenLijst stonden. Maar tegelijk verwelkomen we ook 25 nieuwkomers, waaronder Hannelore Bedert met 'Kom Naar Huis' en Het Zesde Metaal met 'Stempel'. Over dat nummer vertelde zanger Wannes Cappelle een tijdje geleden meer in 'Het verhaal achter de songtekst'.

 Sterkste stijger
undefined

Het nummer mag dan al een paar jaar oud zijn, dit jaar is Senne Guns met het nummer 'De Goudvis' de sterkste stijger in onze lijst! Hij stijgt van nummer 98 naar nummer 60, een stijging van maar liefst 38 plaatsen!

Sterkste daler
undefined

Gedaan met 'Goud' voor Bazart. Hun hit daalt dit jaar 39 plaatsen in onze LageLandenLijst en valt zo van plaats 48 naar plaats 87.

Nummers per decennium
undefined

De jaren 70 zijn duidelijk populair in de hitlijst der lage landen! Een vierde van alle nummers in de lijst komen uit de 'seventies'. Onder meer 'Laat ons een bloem' van Louis Neefs valt onder deze cijfers. Dat nummer kwam uit in 1970, maar werd dit jaar in een nieuw kleedje gestopt door de razend populaire Ketnetreeks #LikeMe.

Populairste jaartal
undefined

We vermeldden al dat de jaren 70 het populairst zijn de LageLandenLijst, maar het zijn 1975 en 1976 die het meeste noteringen hebben in onze 2020-editie. Het nummer 'Brussel' van Johan Verminnen is er eentje dat uit 1976 komt.

Meeste noteringen
undefined

Het is de oude garde die het meeste noteringen achter hun naam mag schrijven. Boudewijn De Groot, Kris De Bruyne en Ramses Shaffy staan met elk vier van hun nummers in onze top 100.

'Verdronken Vlinder' van Boudewijn De Groot werd ook gecoverd door het Ketnetprogramma #LikeMe.

Het nummer 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy werd dit jaar talloze malen gecoverd door Vlaamse artiesten. Dat was op initiatief van het gelijknamige Radio 1-programma dat gepresenteerd werd door Sofie Lemaire en Vincent Byloo. Beluister hier alle covers.

 

Volg hier de LageLandenLijst en stem nog snel op de top 10: