Witte rook in Ninove: coalitie van Open VLD en S.A.M.E.N. met steun van N-VA-lijsttrekker

27 december 2018
In Ninove is er dan toch eindelijk een coalitie gevormd: Open VLD en S.A.M.E.N. gaan samen met de steun van N-VA-lijsttrekker Joost Arents besturen. Dat bevestigt Arents aan VRT NWS. En zo valt Forza Ninove, de partij die een monsterscore van 40 procent haalde bij de lokale verkiezingen, uit de boot.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober haalde Forza Ninove, de partij van Guy D'haeseleer, een monsterscore van 40 procent. De partij had nipt twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. En dus moest D'haeseleer op zoek naar iemand die mee met hem wilde besturen. Maar de andere partijen weigerden mee te werken. De N-VA, die op 14 oktober zwaar verlies leed, besliste dan weer om in de oppositie te gaan.

Maar een van de twee N-VA-verkozenen, Joost Arents, stapt nu toch in een coalitie, samen met Open VLD en S.A.M.E.N. "Ik kan bevestigen dat er een coalitieakkoord gesloten is", laat Arents aan onze redactie weten. "Noch Forza, noch Open VLD slaagde erin om een coalitie op de been te brengen. Ik heb gewacht en gewacht, maar op een bepaald moment heb ik beslist om mijn N-VA-petje af te zetten en mijn eigen petje op te zetten. Ik wilde Ninove absoluut niet in onbestuurbaarheid dwingen."

In totaal hebben S.A.M.E.N., Open VLD en de N-VA-lijsttrekker 17 zetels, een nipte meerderheid van maar 1 zetel. "Als we goed aan elkaar hangen, moet dat lukken. Ik heb er alle geloof in dat we zes jaar goed zullen besturen." Open VLD zal de burgemeester leveren, Arents zelf wordt schepen, al is het nog niet zeker of dat voor de N-VA zal zijn. "Ik heb iets gedaan dat niet mag, een bestuurbeslissing naast mij neergelegd. Ik weet niet wat ik moet verwachten."

Open VLD: "Een onverwachte wending"

"We hadden de handdoek in de ring gegooid omdat N-VA onontbeerlijk was om een coalitie te vormen, zegt Tania De Jonghe van Open VLD, die opnieuw burgemeester wordt. "Maar Joost Arents heeft ons nu de sleutel gegeven om een coalitie te vormen. Het klopt dat 40 procent van de mensen voor Forza Ninove heeft gestemd, maar 60 procent heeft dat niet gedaan. En als je een meerderheid kan vormen met 17 gemeenteraadsleden, dan kan je besturen. Ik denk dat dat ook democratisch is."

N-VA Ninove reageert verbolgen: "Ik kan alleen benadrukken dat dit niet in naam van N-VA Ninove gebeurd is, wij blijven in oppositie"

Karolien De Roose, de tweede op de N-VA-lijst reageert verbolgen bij VRT NWS. "Het nieuws komt aan als een donderslag. Maar onze lijsttrekker heeft voor zichzelf beslist om de coalitie te redden. Wij hadden steeds consequent gezegd dat we in oppositie gingen. Het was niet aan ons als grote verliezer om te gaan depanneren."

En wat nu met de N-VA-lijsttrekker in Ninove? "Nationaal N-VA zal zich daar ook wel over beraden. Ik vermoed dat dit niet zomaar zonder slag of stoot voorbij zal gaan. Maar het is te laat, de teerling is geworpen. Ik kan alleen benadrukken dat dit niet in naam van N-VA Ninove gebeurd is, wij blijven in oppositie."

Ook Guy D'haeseleer (Forza Ninove) is allesbehalve tevreden: "Hoe hypocriet kan men zijn. (...) Deze man slaagt er nu dus in om al zijn "principes" te verloochenen en te kiezen voor het postje. Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen en de Vlaamsgezinde kiezers in het bijzonder", schrijft hij op Facebook. Hij vervolgt: "Op naar de volstrekte meerderheid in 2024."

Guy D'haeseleer in De ochtend:

Tania De Jonghe in De ochtend:

Meer op vrtnws.be